Η επόμενη μέρα μετά τον σεισμό στην Τουρκία
Δύο δημοσιεύματα, το ένα του Bloomberg και το άλλο από τους «New York Times», δίνουν το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει οι εκλογές να γίνουν κανονικά τον Μάιο.
Παρά το γεγονός ότιορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν να καθυστερήσει ακόμη και έναν χρόνο η προσφυγή στην κάλπη, επικαλούμενοι τον αντίκτυπο της καταστροφής,ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει αυτοδυναμία και μπορεί η άνεση χρόνου να φαντάζει ιδανικό σενάριο, στην περίπτωσή του όμως ενδέχεται να μη βοηθήσει. Εξάλλου δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσει τα ποσοστά του, καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει να κλονίζεται.
Κάλπες στις 14 Μαΐου
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε τα μέτρα των 90 ημερών και στη συνέχεια σχεδιάζει να διεξαγάγει τις εκλογές αμέσως μετά, στις 14 Μαΐου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση των εκλογών σε αυτή την ημερομηνία θα είναι δύσκολη εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τους δύο φονικούς σεισμούς.
Μία από τις πολιτικούς του αντιπάλους, η ΜεράλΑκσενέρ, δήλωσεότι η 18η Ιουνίου θα ήταν πολύ πιο κατάλληλη ημερομηνία. «Παρά ταύτα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να ακυρώσει τις εκλογές.Οι κάλπες δεν μπορούν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά θα πρέπει να γίνουν στις 18 Ιουνίου», είπε η Ακσενέρ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις 10 Φεβρουαρίου.
Αξιωματούχος,ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να αναβληθούν λόγω των επιπτώσεων των δύο καταστροφικών σεισμών.Θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές δυσκολίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών στην ημερομηνία που είχε υποδείξει ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν εβδομάδες νωρίτερα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πλήρως το θέμα, στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς κατοικεί περίπου το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας.
Οι πραγματικοί ένοχοι
Την ίδια ώρα, οι «NewYorkTimes» αποκαλύπτουν στοιχεία για την τουρκική πολιτική με τους εργολάβους.Μετά τον σεισμό η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη σύλληψη εργολάβων που κατασκεύασαν ή απασχολήθηκαν στα γκρεμισμένα κτίρια, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης θέσπισε γραφείο ερευνών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις πληγείσες περιοχές.Οι εργολάβοι όμως, επισημαίνει με νόημα η εφημερίδα, δεν θα είχαν ολοκληρώσει τα έργα τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει σωρεία αδειών από στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία δεν έχουν απασχολήσει την έρευνα.
Η σύλληψη εργολάβων γίνεται για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, που διατήρησαν το σύστημα αυτό στη θέση του», λέει ο ΤανέρΓιουστσέκ, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας.
Ο κατασκευαστικός τομέας βρέθηκε από την αρχή στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής του Τούρκου προέδρου. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του στην προεδρία και την πρωθυπουργία, ο Ερντογάν στήριξε την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τη δημοτικότητά του στα μεγάλα έργα υποδομής.
Οι περισσότεροι μεγιστάνες των κατασκευών διατηρούν στενούς δεσμούς μαζί του και με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο οικοδομικός οργασμός δημιούργησε όμως ερωτήματα για την ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων κτιρίων, ενώ η αντιπολίτευση φέρνει τώρα στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής επιχειρηματολογίας της την αμνηστία που προσέφερε ο Ερντογάν στους κατασκευαστές αυθαιρέτων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL