, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάει… περίπατο;

H κυρία Φον ντερ Λάιεν επανήλθε με δηλώσεις της στην αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία: «Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει». Μέχρις εδώ τίποτα κακό… Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προανήγγειλε δηλαδή ένα νέο, ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Δεν λέμε ότι έχει άδικο, όμως αυτό που προέχει είναι να σταθούν οι λαοί της Ευρώπης στα πόδια τους και μετά πολύ ευχαρίστως να τιμωρήσουμε τον Πούτιν, διότι εδώ και έναν χρόνο η Ένωση απλώς κυνηγάει την ουρά της και πυροβολεί τα πόδια της. «Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει, να αμβλύνουμε ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Το κακό είναι ότι αυτά τα έχουν ξαναπεί οι αξιωματούχοι της ΕΕ και δυστυχώς οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο ήλπιζαν. Το αντίθετο θα λέγαμε… Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας -οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου- παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη του πολέμου και η Ρωσία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει φέτος περισσότερα από τις πωλήσεις πετρελαίου απ’ όσα το 2021, παρά τα μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών συμμάχων. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους. Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζει ο χειμώνας η Gazprom εντείνει τις απειλές μείωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ποσότητες που προορίζονται για τη Μολδαβία παρακρατούνται από την Ουκρανία και από την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόσει ισόποσες περικοπές.

«Το να μπει μια οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία οροφή», τόνισε πολύ σωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή» και εδώ τίθεται ένα ζήτημα: Τι απέγινε η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Η υποκρισία στους κόλπους της Ένωσης περισσεύει. Η κρίση είναι σοκαριστική πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL