, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ευρωβουλή καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να μειώσουν τις εντάσεις»!

Ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται για την ψηφοφορία που έγινε στις 19/1/2023 στην Ευρωβουλή για την παραπομπή ή μη του Πούτιν σε Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο (www.kathimerini.gr 19/1/2023), την ίδια ώρα σε δεύτερη μοίρα περνά το γεγονός ότι σε γραμμή Ουάσιγκτον σε σχέση με την Τουρκία κινείται το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε την προηγουμένη ημέρα, στις 18/1/2023, σχετικά με την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.

Του ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

Όπως είχαμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας, η Ουάσιγκτον τηρώντας επαμφοτερίζουσα στάση αποφεύγει να καταδικάσει ονομαστικά την Τουρκία για την επιθετική της στάση κατά της Ελλάδας και περιορίζεται σε δηλώσεις που καλούν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση(!) «εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα» (www.notismarias.gr 9/1/2023).

Και συνεχίζαμε: «Κλασική περίπτωση η πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν» (www.ekirikas.com 5/1/2023)!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα έναντι Ελλάδας και Κύπρου και το προαναφερθέν Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2023 σχετικά με την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ, το οποίο ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ από Ελλάδα και Τουρκία «να μειώσουν τις εντάσεις και να προωθήσουν την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις διαφορές στην περιοχή»!

Ειδικότερα στην παράγραφο 128 του Ψηφίσματος, αφού επισημαίνονται οι συνεχείς αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια,στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ., στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να καταγγέλλει την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας περιορίζεται απλώς στο να τονίσει ότι «εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη απειλητική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ».

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάληξη, που σε κάθε περίπτωση δικαιώνει την πολιτική της Άγκυρας εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα, μιας και «ζητεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και να προωθήσουν την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις διαφορές στην περιοχή». Και όλα αυτά, παρότι ο Ερντογάν κλιμακώνει τις απειλές του κατά της πατρίδας μας, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι θα πλήξει την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun (www.kathimerini.gr 11/12/2022).

Μάλιστα το Ψήφισμα, αναφερόμενο σε διπλωματικό διάλογο προκειμένου να βρεθούν «βιώσιμες λύσεις» για «τις διαφορές στην περιοχή»,έμμεσα κάνει δεκτές τις θέσεις της Τουρκίας, καθόσον ενώ η Αθήνα αποδέχεται μία και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, τη μη αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, το ζήτημα της μουσουλμανικήςμειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα η Άγκυρα παρανόμως χαρακτηρίζει ως δήθεν τουρκική κ.λπ.

Επιπλέον το Ψήφισμα, αναφερόμενο σε «βιώσιμες λύσεις», επίσης στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά στη βάση της αρχής της ευθυδικίας (principle of equity) (www.life-news.gr 11/9/2020), η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί σε δήθεν βιώσιμες λύσεις αποδεκτές από τις δύο πλευρές.

Το Ψήφισμα, λοιπόν, αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε 407 ψήφους υπέρ, συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων της ΝΔ, μίας του ΠΑΣΟΚ και μίας της Ελληνικής Λύσης, έναντι92 ψήφων κατά, συμπεριλαμβανομένων δύο ψήφων του ΚΚΕ και 142 αποχών, συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που οι επικεφαλής τόσο της Κοινοβουλευτικής Ευρωομάδας της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαν κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17/1/2023 καταγγείλει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, το τουρκικόcasusbelli κ.λπ.!

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την Τουρκία κινήθηκε το έτερο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας που ψηφίστηκε την ίδια ημέρα, και μάλιστα αμέσως μετά, και έλαβε 459 ψήφους, υπέρ συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων της ΝΔ, μίας του ΠΑΣΟΚ και μίας της Ελληνικής Λύσης, έναντι 93 ψήφων κατά, συμπεριλαμβανομένων δύο ψήφων του ΚΚΕ και 85 αποχών, συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, στην παράγραφο 67 το Ψήφισμα «εκφράζει τη λύπη του για τον συνολικό αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας» σε σχέση με «γειτονικές της χώρες», «καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και τις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική δράση κατά κρατών-μελών της ΕΕ, και ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο»,«επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ καταδικάζει την υπογραφή των δύο μνημονίων συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τη συνολική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας και σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τα οποία αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», ανασύρει την απειλή για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Ξανά, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές με δήθεν απειλές για κυρώσεις κατά της Τουρκίας την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ψήφισε προ διμήνου την εκ νέου χρηματοδότηση της Τουρκίας και για το 2023 (www.notismarias.gr 4/1/2023).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.