19:14, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

Η Ισπανία και η Βρετανία καλούν το ΝΑΤΟ να εξετάσει ρωσική απειλή από την Αφρική

Η διευρυνόμενη επιρροή και δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αφρική αποτελεί «ανησυχητική» απειλή για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ μαζί με την εισβολή της στην Ουκρανία και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Άμυνας της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, η Ισπανίδα Margarita Robles είπε ότι η επέκταση των επιχειρήσεων του ρωσικού κράτους και των ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας όπως ο όμιλος Wagner σε χώρες όπως το Μάλι και η Λιβύη ήταν «πολύ σαφής» και τις κατηγόρησε για υποκίνηση οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. .

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός Μπεν Γουάλας, στη Μαδρίτη για μια διμερή συνάντηση ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ από την Ισπανία στα τέλη Ιουνίου, είπε ότι η αυξανόμενη αστάθεια σε συνδυασμό με την πείνα στην Αφρική θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την Ευρώπη.

«Εάν (η Ρωσία) μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές ως όπλο στο ένα άκρο της Ευρώπης, σίγουρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και στο άλλο», είπε.

Αναφερόταν σε ισχυρισμούς δυτικών κυβερνήσεων ότι στην περσινή συνοριακή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία υποστήριξε τη σύμμαχο Λευκορωσία ενθαρρύνοντας χιλιάδες μετανάστες που διέφυγαν από τον πόλεμο σε άλλα μέρη του κόσμου να περάσουν προς την Πολωνία ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

“Ο ρωσικός στρατός είναι ήδη εξαντλημένος, σπασμένος, τον βλέπουμε να βγάζει εξοπλισμό από τη σύνταξη. Το ρωσικό ναυτικό θα είναι περισσότερο απειλή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το ναυτικό του ως τρόπο εκφοβισμού των εχθρών του και αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε άλλα μέρη συμπεριλαμβανομένης της νότιας πλευράς», πρόσθεσε.