, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Η ουκρανική προεδρία καλεί την Κίνα να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα στην Ουκρανία

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.

«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας προς την Ρωσία και για πιθανή κινεζική βοήθεια ώστε η Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε χθες συνομιλία διάρκειας σχεδόν δύο ωρών μέσω τηλεδιάσκεψης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν «περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Κίνα χορηγήσει υλική υποστήριξη προς την Ρωσία την ώρα που έχει εξαπολύσει βάρβαρη επίθεση κατά των ουκρανικών πόλεων και πολιτών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να διευκρινίσει τα αντίποινα που θα έχει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή η Κίνα.

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μετατόπιση της στάσης των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ διατήρησε την επαμφοτερίζουσα στάση λέγοντας ότι οι ένοπλες συρράξεις «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τονίζοντας ότι «η ουκρανική κρίση δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε».

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.