16:44, Τετάρτη
10 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία θα απαντήσει εάν το ΝΑΤΟ δημιουργήσει βάσεις στη Φινλανδία και τη Σουηδία

 Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα απαντήσει το ίδιο εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει στρατεύματα και υποδομές στη Φινλανδία και τη Σουηδία αφού ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

“Με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Ουκρανία. Θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προχωρήστε”, δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση μετά από συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες στο πρώην σοβιετικό κράτος της κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπήρχε απειλή πριν, ενώ τώρα, εάν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά τμήματα και υποδομές, θα πρέπει να απαντήσουμε με το είδος τους και να δημιουργήσουμε τις ίδιες απειλές για τα εδάφη από τα οποία δημιουργούνται απειλές εναντίον μας».

Είπε ότι ήταν αναπόφευκτο οι σχέσεις της Μόσχας με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να επιδεινωθούν λόγω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

«Όλα ήταν καλά μεταξύ μας, αλλά τώρα μπορεί να υπάρξουν κάποιες εντάσεις, σίγουρα θα υπάρξουν», είπε. «Είναι αναπόφευκτο αν υπάρχει απειλή για εμάς».