07:28, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Η σημειολογία του νέου γεωτρύπανου και η στρατηγική Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρέσκεται στη σημειολογία. Για αυτό, το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία το ονόμασε «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Πρόκειται για τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έμεινε γνωστός και ως «αιμοσταγής».

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς θαυμάζει τα έργα και τις ημέρες του αιμοδιψούς σουλτάνου, ο οποίος, όπως και ο κ. Ερντογάν άλλωστε, υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. 

Του έδωσε, λοιπόν, το όνομα του αιμοσταγούς σουλτάνου για να προκαλέσει τους εύλογους συνειρμούς και αφού άφησε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με υπονοούμενα και προκλητικές ρητορικές, αποκάλυψε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα διεξαγάγει τις έρευνες εντός τουρκικών υδάτων, σε θαλάσσια περιοχή έξω από τις ακτές της Αττάλειας.

Εύλογα, η Αθήνα, η Λευκωσία και οι σύμμαχοί μας έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης, καθώς το παραπάνω σενάριο ήταν το πιο ανώδυνο από όσα είχαν γίνει σχετικά με τη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». 

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί είναι γιατί το έπραξε αυτό ο κ. Ερντογάν. Αποφάσισε να δείξει αυτοσυγκράτηση, έχοντας πάρει το μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα, ή πρόκειται για έναν ελιγμό ο οποίος στοχεύει να «αποκοιμίσει» τους εύλογα ανησυχούντες;

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά, σε αντίθεση με το 2020, έχουν σημειωθεί κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία στην αιχμή τους έχουν μια πρωτόγνωρη για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης αντίδραση στον αναθεωρητισμό. Εν προκειμένω του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Αυτή η οπτική ανάλυσης των γεγονότων λαμβάνει ακόμα σοβαρά υπόψη την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και κυρίως τη θεαματική αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Εξέλιξη που, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των γειτόνων, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. 

Επιπρόσθετα, σε αυτή τη συγκυρία, ο Ερντογάν επιδιώκει όχι μόνο να αποκαταστήσει τη σχέση του με τις ΗΠΑ, αλλά να σφραγίσει αυτή την επανεκκίνηση με την αγορά 40 νέων F-16. Εξέλιξη που περνάει από το Κογκρέσο, το οποίο, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Κραδαίνει, μάλιστα, και το βέτο, για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τη στάση του. 

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, έπειτα από μήνες καθημερινής κλιμάκωσης και ακραίας ρητορικής, ο Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του έχουν ανοίξει εντυπωσιακά τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. 

Μάλλον, αλλού θα πρέπει να κρύβονται οι απαντήσεις. Και το «μέρος» δεν μπορεί να είναι άλλο από το νέο σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται παγκοσμίως, με φόντο και ίσως και αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, συχνά με τρόπο εντυπωσιακό. Το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πεπεισμένος ότι η χώρα του είναι αναβαθμισμένη γεωπολιτικά από τις κινήσεις που ο ίδιος έκανε στην ουκρανική σκακιέρα. 

Προφανώς θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αυτό που δεν επιθυμεί, και προσπαθεί να μην κάνει το λάθος, είναι να χρεωθεί στην Άγκυρα τυχόν πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα κλόνιζε τον στρατηγικό του στόχο στην ευρύτερη περιοχή. 

Προφανέστατα δεν έχει εγκαταλείψει στο ελάχιστο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το αντίθετο. 

Ίσως, όμως, κρίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν θα τον ωφελούσε μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο εφησυχασμού. Άλλωστε, το είπε και ο ίδιος στην κακόγουστη φιέστα που διοργάνωσε πριν από την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου. Αυτή θα είναι η πρώτη από μία σειρά γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL