20:48, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Η Τουρκία εισάγει ρωσικό σύστημα πληρωμών

Προχωρά η στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, την οποία ανακοίνωσαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», πέντε τουρκικές τράπεζες άρχισαν τώρα να εισάγουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν μόνο το ρωσικό σύστημα στο μέλλον. Αντίθετα, δίνουν τη δυνατότητα στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα, να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα και να χρησιμοποιούν ΑΤΜ στην Τουρκία

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εναντιώνεται και πάλι στη Δύση. Η κυβέρνηση επικρίνει τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ.

Με τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών, η Τουρκία είναι πιθανό να θέλει να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό που είναι σημαντικός για αυτήν. Η τουρκική τουριστική βιομηχανία, η οποία επλήγη από την έλλειψη επισκεπτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, ήλπιζε σε μια ισχυρή ανάκαμψη φέτος. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες προέρχονται από τη Ρωσία – πέρυσι περίπου 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι ήρθαν στην Τουρκία. Ακολούθησε η Γερμανία με περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες και η Ουκρανία με περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες.