Ιαπωνία: Μόλις 13 γυναίκες επικεφαλής στις 1.643 κορυφαίες εταιρείες της χώρας
Ως στόχος έχει τεθεί οι γυναίκες να είναι επικεφαλής τουλάχιστον στο 30% των εταιρειών μέχρι το 2030
Η μακρά εκστρατεία της Ιαπωνίας για τον διορισμό περισσότερων γυναικών σε ανώτερους ρόλους στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία φαίνεται πως δεν προχωρά σωστά. Έρευνα που διαπίστωσε ότι μόλις 13 είναι οι γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι στις κορυφαίες εταιρείες της χώρας, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα κυβερνητικά σχέδια.
Οι γυναίκες είναι επικεφαλής μόλις στο 0,8% των 1.643 εταιρειών που είναι εισηγμένες στην κορυφαία αγορά του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo, η οποία βασίστηκε στα ευρήματά του στις οικονομικές καταστάσεις του 2023. Η Kyodo είπε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την αργή πρόοδο της Ιαπωνίας στην «αύξηση της διαφορετικότητας μεταξύ των φορέων λήψης εταιρικών αποφάσεων».
Οι χαμηλές επιδόσεις υπογραμμίζουν τον δύσκολο αγώνα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την επίτευξη του στόχου της να έχει γυναίκες τουλάχιστον στο 30% των εκτελεστικών ρόλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το ποσοστό των γυναικών στις ανώτερες θέσεις των επιχειρήσεων παραμένει χαμηλό ακόμη και υπό τον ευρύτερο ορισμό της κυβέρνησης για το «εκτελεστικό στέλεχος», ο οποίος περιλαμβάνει εταιρικά στελέχη, καθώς και διευθυντές, ελεγκτές και εκτελεστικά στελέχη. Μια δεκαετία αφότου ο τότε πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είπε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα «δημιουργούσε μια κοινωνία στην οποία λάμπουν όλες οι γυναίκες», η Ιαπωνία συνεχίζει να τα πηγαίνει άσχημα στις διεθνείς συγκρίσεις των φύλων της πολιτικής και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ το 2022, οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 15,5% των ανώτερων θέσεων στην Ιαπωνία, έναντι 40,9% στη Βρετανία και 45,2% στη Γαλλία. Μόνο η Κίνα και η Νότια Κορέα είχαν μικρότερο ποσοστό γυναικών στελεχών από την Ιαπωνία.
Άλλες αναφορές παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα. Πέρυσι, μια έρευνα του Economist κατέταξε την Ιαπωνία στην 27η θέση μεταξύ 29 ανεπτυγμένων οικονομιών στον «δείκτη γυάλινης οροφής» της.
Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν διοριστεί σε πολλές εξέχουσες θέσεις τα τελευταία χρόνια και η έρευνα του Kyodo διαπίστωσε ότι ο αριθμός των γυναικών μελών των διοικητικών συμβουλίου ξεπέρασε τις 3.000 – διπλάσιος από τον αριθμό πριν από πέντε χρόνια.
Τον Ιανουάριο, η Mitsuko Tottori, πρώην αεροσυνοδός, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Japan Airlines και τον Ιούλιο η κυβέρνηση διόρισε τη Naomi Unemoto ως την πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέα. Το 2021, η Tomoko Yoshino έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Rengo, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ιαπωνίας.
Νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Sanae Takaichi, υπουργός οικονομικής ασφάλειας, είναι μεταξύ των τριών υποψηφίων που αναμένεται να διεκδικήσει στις 27 Σεπτεμβρίου για τον αρχηγό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), και έχουν αυξήσει την προοπτική ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός.
Η Takaichi, μια συντηρητική που αντιτίθεται στους γάμους ομοφύλων και τα χωριστά επώνυμα για παντρεμένα ζευγάρια, απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης μεταξύ των υποστηρικτών του LDP, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων της.
Οι νομοθέτες του κόμματος και τα βασικά μέλη θα έχουν και οι δύο λόγο στην επιλογή του νέου αρχηγού, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί ως πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο που κυριαρχεί το LDP.
Πηγή LiFo