, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για τροφικές αλλεργίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε ένα φάρμακο που μπορεί να κάνει τη ζωή των παιδιών με τροφικές αλλεργίες ασφαλέστερη.

Η ομαλιζουμάμπη (omalizumab), όπως ονομάζεται το φάρμακο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τυχαία έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» υποδηλώνουν ότι η τακτική χρήση του εν λόγω φαρμάκου θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή, εάν καταναλώσουν κατά λάθος μια μικρή ποσότητα ενός τροφίμου στο οποίο είναι αλλεργικοί.

«Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες. Αυτή η νέα προσέγγιση έδειξε πραγματικά μεγάλες ανταποκρίσεις για πολλές από τις τροφές που προκαλούν τις αλλεργίες τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Σάρον Τσινθράτζα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Αλλεργίας και Άσθματος Sean N. Parker στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Η μελέτη έδειξε ότι η ομαλιζουμάμπη μπορεί να αποτελέσει ένα στρώμα προστασίας έναντι μικρών, τυχαίων εκθέσεων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ρόμπερτ Γουντ, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η ομαλιζουμάμπη, την οποία ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε αρχικά για τη θεραπεία ασθενειών όπως το αλλεργικό άσθμα και η χρόνια κνίδωση, δεσμεύει και αδρανοποιεί τα αντισώματα που προκαλούν πολλά είδη αλλεργιών.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια και σε τουλάχιστον δύο άλλα τρόφιμα. Μετά από τέσσερις μήνες μηνιαίων ή διμηνιαίων ενέσεων ομαλιζουμάμπης, τα δύο τρίτα των 118 συμμετεχόντων που έλαβαν το φάρμακο μπορούσαν να καταναλώσουν με ασφάλεια μικρές ποσότητες των τροφών που προκαλούσαν την αλλεργία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 38,4% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν ηλικίας κάτω των 6 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που διατρέχει υψηλό κίνδυνο από τυχαία κατάποση τροφών που προκαλούν αλλεργία.

Οι αλλεργίες είναι συχνές

Τα κοινά αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια, το γάλα, τα αυγά και το σιτάρι, μπορεί να είναι κρυμμένα σε τόσα πολλά μέρη που οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η συμμετοχή σε πάρτι και το φαγητό σε εστιατόρια, μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση.

«Οι τροφικές αλλεργίες έχουν σημαντικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής αλλεργικών αντιδράσεων κατά την τυχαία έκθεση, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή», εξήγησε η ερευνήτρια. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικές επιπτώσεις από την αγορά ακριβότερων τροφίμων για να αποφύγουν τα αλλεργιογόνα, πρόσθεσε.

Η ομαλιζουμάμπη είναι ένα ενέσιμο αντίσωμα που δεσμεύει και απενεργοποιεί όλους τους τύπους ανοσοσφαιρίνης Ε ή IgE, το μόριο που προκαλεί αλλεργία στο αίμα και στα ανοσοκύτταρα του σώματος. Μέχρι στιγμής, η ομαλιζουμάμπη φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πολλαπλά τροφικά αλλεργιογόνα ταυτόχρονα.

Οι ενέσεις αποτρέπουν τις σοβαρές αντιδράσεις

Στη μελέτη συμμετείχαν 177 παιδιά με τουλάχιστον τρεις τροφικές αλλεργίες το καθένα, εκ των οποίων το 38% ήταν ηλικίας 1 έως 5 ετών, το 37% ήταν ηλικίας 6 έως 11 ετών και το 24% ήταν 12 ετών ή μεγαλύτερα. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν το φάρμακο και το ένα τρίτο έλαβε εικονικό φάρμακο για ένα διάστημα 16 εβδομάδων. Οι δόσεις των φαρμάκων καθορίστηκαν με βάση το σωματικό βάρος και τα επίπεδα IgE κάθε συμμετέχοντα, ενώ οι ενέσεις γίνονταν μία φορά κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με την απαιτούμενη δόση. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες τις εβδομάδες 16 και 20 για να δουν πόση ποσότητα από κάθε τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία μπορούσαν να ανεχθούν με ασφάλεια.

Κατά τον επανέλεγχο, 79 ασθενείς (66,9%) που είχαν λάβει ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να ανεχθούν τουλάχιστον 600 mg πρωτεΐνης φιστικιού, ποσότητα που περιέχεται σε δύο ή τρία φιστίκια, σε σύγκριση με μόνο τέσσερις ασθενείς (6,8%) που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Περίπου το 80% των ασθενών που έλαβαν ομαλιζουμάμπη ήταν σε θέση να καταναλώσουν μικρές ποσότητες τουλάχιστον ενός αλλεργιογόνου τροφίμου, το 69% των ασθενών μπορούσε να καταναλώσει μικρές ποσότητες δύο αλλεργιογόνων τροφίμων και το 47% μπορούσε να φάει μικρές ποσότητες και των τριών αλλεργιογόνων τροφίμων.

Η ομαλιζουμάμπη ήταν ασφαλής και δεν προκάλεσε παρενέργειες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μικρών αντιδράσεων στο σημείο που έγινε η ένεση. Η μελέτη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ασφάλειά του αξιολογείται σε παιδιά ηλικίας μόλις 1 έτους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η ομαλιζουμάμπη θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Έχουμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Για πόσο καιρό θα πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς αυτό το φάρμακο; Έχουμε αλλάξει μόνιμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα; Ποιοι παράγοντες προβλέπουν ποιοι άνθρωποι θα έχουν την ισχυρότερη ανταπόκριση; Δεν ξέρουμε ακόμη», επισήμανε η ερευνήτρια.

Πολλοί ασθενείς που έχουν τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν επίσης άλλες αλλεργικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με την ομαλιζουμάμπη, σημείωσε η ερευνήτρια, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργίες σε περιβαλλοντικούς εκλυτικούς παράγοντες όπως η μούχλα, οι σκύλοι ή οι γάτες ή τα ακάρεα της σκόνης, και το έκζεμα.

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.