, Παρασκευή
14 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΗΠΑ: Συναγερμός για «σοβαρή απειλή» της Ρωσίας στην εθνική ασφάλεια

PHOTO ABC NEWS

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» για να τις εξετάσουν, ανακοίνωσε η επιτροπή την Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα», λέει το ABC – Συναγερμός στο Κογκρέσο

Η επιστολή του Τέρνερ μιλά για μια «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα».

Το CNN, που επικαλείται δύο πηγές και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε πάντως ότι η απειλή σχετίζεται με τη Ρωσία.

Πολλές πηγές με γνώση των πληροφοριών τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες». Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε μια πηγή, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική ικανότητα της Ρωσίας για την οποία «ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Τα μέλη του Κογκρέσου θα δουν τις πληροφορίες αυτές από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Επιπλέον ο Τέρνερ κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και αυτός όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι μόνο η ασάφεια για τη φύση αυτής της απειλής που συνοδεύει όσα έγιναν εξαρχής γνωστά, αλλά και το ασυνήθιστο της κινητοποίησης των θεσμών. Όπως σημειώνει το Axios, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο να άρει τον χαρακτήρα του απόρρητου – πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο»

Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον είπε σε ρεπόρτερ ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το κοινό» («no need for public alarm») και ότι η χώρα «είναι σε σταθερά χέρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, το κορυφαίο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και ότι η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.