Iταλία: Στις συμπληγάδες εκλογών και αγορών…
Με χρέος στα 2, 7 τρισ. ευρώ, όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που επιτρέπει την εκταμίευση δισ. για τις ανάγκες της οικονομίας
Μεταξύ πολιτικής σφύρας και οικονομικού άκμονος βρίσκεται η Ιταλία μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που οδεύει προς πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των αγορών εξαιτίας του θηριώδους, σχεδόν μη βιώσιμου δημόσιου χρέους της, που ανέρχεται στα 2, 7 τρισ. ευρώ.
Μετά την αποχώρηση του «σούπερ Μάριο», το ζητούμενο για την Ιταλία είναι η διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας αλλά και του spread σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έφτασαν στο 3,6%, προβληματίζοντας σοβαρά τους επενδυτές.
Στην προεκλογική περίοδο που μόλις άρχισε, την ατζέντα αναμένεται να θέσουν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να επαναφέρει σε κατάσταση κρίσης τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Επιπλέον, η άνοδος της Ακροδεξιάς και λαϊκίστικων, δεξιόστροφων πολιτικών κομμάτων θα σημάνει την είσοδο σε μια βαθιά και γενικευμένη πολιτική κρίση, αν μεταφραστεί σε εκλογικό θρίαμβο.
Της κούρσας φαίνεται να ηγείται το νεοφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, ενώ δίπλα της συμπαρατάσσονται η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, αθροίζοντας δυνάμεις με προοπτική να σχηματίσουν έναν ακροδεξιό, λαϊκίστικο και ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Τι σηματοδοτεί η πτώση Ντράγκι
Όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο επιτρέπει την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της ιταλικής οικονομίας. Προϋπόθεση είναι όμως η ολοκλήρωση σειράς συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες είχε εγγυηθεί ο Ντράγκι, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τις προωθήσουν με την ίδια αποφασιστικότητα οι διάδοχοί του.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του Ντράγκι σηματοδοτεί και το τέλος της διεθνούς αξιοπιστίας της Ιταλίας, την οποία αντλούσε σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του πολύπειρου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολύ υψηλότερο κόστος για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου χρέους της.
Ήδη η διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% έπειτα από έντεκα χρόνια, βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, που είχε επιτρέψει στην Ιταλία να μετακυλίσει φθηνά το χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ της χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL