, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Καραμπινάτη νοθεία από τον Ερντογάν

Υπηκοότητα σε χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες, αρκετοί από τους οποίους είναι πρώην τζιχαντιστές και μαχητές του ISIS, έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτως ώστε να τους οδηγήσει στο… πλευρό του στις ερχόμενες εκλογές της χώρας. Η συγκεκριμένη πράξη καταδεικνύει ότι ο ηγέτης της Τουρκίας παίζει σε διπλό ταμπλό, καθώς παράλληλα διατείνεται προς πάσα κατεύθυνση πως «πολεμάει την τρομοκρατία των τζιχανιστών!».

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δίνει… σκληρό αγώνα για να πολεμήσει την τρομοκρατία, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει από το να αποφασίζει βάσει των συμφερόντων του. Η τελευταία «εκλογική» τακτική του Ερντογάν αποκαλύπτεται από ακόμη ένα ρεπορτάζ του Nordic Monitor, στο οποίο τονίζεται ότι -βάσει των επίσημων στοιχείων αλλά και αρχείων- 211.908 Σύριοι έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα. Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος και πως η κυβέρνηση πολιτογράφησε κρυφά πολύ περισσότερους Σύριους προκειμένου να αυξήσει τις ψήφους της στις εκλογές του 2023. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας σε ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτογραφημένων Σύριων άλλαξε τα ονόματά του για να μη γίνει αντιληπτός στις δημοσκοπήσεις για την εγγραφή των ψηφοφόρων. Στις 20 Οκτωβρίου 2022 υπήρχαν 3.622.486 καταγεγραμμένοι Σύριοι υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.

Παραμυθένια «μάχη» κατά του ISIS

Από τη μια μεριά τα προειρημένα μπορεί να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ερντογάν προστατεύει αρκετούς τζιχαντιστές που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όμως από την άλλη η κυβέρνηση ανακοινώνει πως προχωράει σε κατασχέσεις περιουσιών στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ειδικότερα, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 30 Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 17 ατόμων, 16 εκ των οποίων διαμένουν στην Τουρκία, με την αιτιολογία ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών της Τουρκίας έβαλαν την υπογραφή τους στη συγκεκριμένη απόφαση, που αναφέρει πως «οι περιουσίες των προσώπων που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS κατασχέθηκαν με βάση την ύπαρξη εύλογων λόγων για την εκτέλεση των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι ύποπτοι του ISIS, ενώ στον κατάλογο των φυγάδων περιλαμβάνονται αρκετοί επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτό συνιστά ακόμη ένα δείγμα πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την πάταξη του ISIS. Εν τω συνόλω, υπάρχουν μόνο 84 φερόμενα ως μέλη του ISIS από τα 1.304 άτομα που κατονομάζονται στον κατάλογο, που αντιστοιχούν περίπου στο 6% των καταζητούμενων.

Τι δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση της Τουρκίας

Βέβαια, στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πρώην ηγέτης του ISIS, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019, λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα στη Βόρεια Συρία, παρά το γεγονός ότι το ISIS έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 πολίτες στην Τουρκία. Αντίστοιχα και ο διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων. Στο ίδιο ρεπορτάζ υπογραμμίστηκε ακόμη πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαιώνει τις προσπάθειες για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των καταδικασθέντων τρομοκρατών στην Τουρκία, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ISIS. Πάντως, έως σήμερα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από νομοθέτες στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, αρνούμενη με αυτό τον τρόπο να προχωρήσει στην αποκάλυψη του αριθμού των επιτυχημένων καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις ISIS σε ολόκληρη τη χώρα. Η αδιαφανής μάχη της γείτονος κατά του ISIS τροφοδοτεί για ακόμη μια φορά τα σενάρια πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακτήσουν τον ευρύτερο έλεγχο στην περιοχή, ειδικά ύστερα από μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να διευκολύνει την απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων του ISIS από ένα στρατόπεδο που φυλάσσεται από κουρδικές δυνάμεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL