, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Κίνα: «Μέτρα φτώχειας και συμφερόντων»

«Ο κόσμος πλέον νιώθει ότι είναι περιορισμένος…». O Χρήστος Πετρόπουλος, μόνιμος κάτοικος Πεκίνου, είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες που έχουν βιώσει τους περιορισμούς και την καραντίνα στην Κίνα. Ο ίδιος μαζί με τον Στάθη Ηλιόπουλο, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Σαγκάη, μίλησαν στην «Political» και περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στις κοινωνικές αναταραχές από πολίτες που βγήκαν στον δρόμο και ζητούν πλέον να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

«Κάποιες επαρχίες στην Κίνα είναι υπό περιοριστικά μέτρα για πάνω από 100 ημέρες. Αυτό έχει επιπτώσεις. Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, επιχειρήσεις έκλεισαν, αυτό έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία και στους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά ο Χρήστος Πετρόπουλος στην «Political» από το Πεκίνο. «Θέλουν κατ’ αρχάς να καταργηθούν τα πολύ αυστηρά, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση. Να σταματήσουν τα τεστ, να πετάξουν τις μάσκες, να καταργηθεί το χελθ κιτ που ουσιαστικά καταγράφει τις μετακινήσεις μας. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Μπορώ να πω ότι στις μεγάλες πόλεις τα πράγματα είναι σε λογικά πλαίσια. Κάποιοι υπερβάλλουν στον λόγο τους ή εκφράζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος και της Κίνας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία μπορεί να επέμβει και να πιάσουν κάποιον και να τον βάλουν στη φυλακή. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια επηρεάζει αρκετούς. Ίσως δεν βοηθούν την κατάσταση τα μέτρα. Ο κόσμος αμφισβητεί και θεωρεί πως υπάρχουν συμφέροντα ίσως και από κάποιες εταιρείες. Γενικά αυτά τα μέτρα έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινωνία», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και θέλει να δουλέψει»

Από την πλευρά του ο Στάθης Ηλιόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Σαγκάη εδώ και αρκετό καιρό, επισήμανε: «Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν κλεισμένοι αρκετό καιρό, είναι νόμος του κράτους εδώ τους ανθρώπους που είναι κρούσματα να τους βάζουν σε καραντίνα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε σε καραντίνα, θέλουν να βγουν έξω να δουλέψουν, γιατί δεν έχουν και πάρα πολλά λεφτά. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα. Έχουμε 27 εκατομμύρια κόσμο στη Σαγκάη. Έτσι και υπάρξει διασπορά εδώ, θα γίνει χαμός». Επιπλέον μας είπε: «Εδώ ο κόσμος δεν είναι σαν την Ευρώπη, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Εδώ πέρα πρέπει να ακολουθούμε τους νόμους του κράτους. Αυτούς που δεν θέλουν να τηρήσουν τα μέτρα τούς βάζουν σε περιορισμούς. Τώρα πού τους πάνε και τι κάνουν δεν ξέρω. Δεν ξέρουμε ποιος έχει επηρεάσει την κατάσταση. Δεν έχω δει διαδηλώσεις, δεν συμμετέχω, απέχω. Γίνονται σε αρκετές πόλεις. Όλα μπορεί να συμβούν σε αυτές τις διαδηλώσεις. Όταν κάποιος τσαντίζεται, παρασύρει και τους υπόλοιπους. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις διαδηλώσεις και αυτά που συμβαίνουν. Τα μέτρα είναι αυτά που είχαν ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση είπε ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πλαίσιο για τον κορονοϊό και από την αρχή εφαρμόζεται το ίδιο πράγμα».

Χωρίς νεκρούς, με λίγα κρούσματα

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιος θάνατος εξαιτίας των επιπλοκών της Covid-19. Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλός συγκριτικά με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις εκτιμάται πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, το πλεονέκτημα της μηδενικής Covid-19 ήταν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι πέθαναν -περίπου 5.000 θάνατοι σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίου. Ωστόσο σημαίνει επίσης πολύ μικρή φυσική ανοσία που προέρχεται από την ανάρρωση όσων κόλλησαν. «Συνολικά, η Κίνα παραμένει ευάλωτη στον ιό και όλα αυτά αφήνουν τη χώρα με ένα τεράστιο πρόβλημα: Οι νέες παραλλαγές, όπως η Όμικρον, εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και υπάρχει διαρκής κίνδυνος για την Κίνα. Σε έναν κόσμο 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η είσοδος του ιού. Και αν η Κίνα δεν σπεύσει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς μόλις έρθει νέο κύμα του ιού, τότε κινδυνεύει με τη φρίκη των πρώτων ημερών της πανδημίας», ανέφερε το ίδιο ρεπορτάζ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL