Οι αρχές των ΗΠΑ έλαβαν εντάλματα για την κατάσχεση δύο αεροσκαφών αμερικανικής προέλευσης που ανήκουν στον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τα οποία πετούσαν στη Ρωσία χωρίς να απαιτείται άδεια λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε τη Δευτέρα.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπέβαλε επίσης διοικητικές κατηγορίες εναντίον του Αμπράμοβιτς, ο οποίος είπε ότι τον Φεβρουάριο ονόμασε τα παιδιά του στη Ρωσία δικαιούχους των «οντοτήτων κοχυλιών» που κατείχαν τα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και Gulfstream G650 ER, αλλά συνέχισε να τα ελέγχει.
Οι κατηγορίες έρχονται καθώς οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να πιέσουν επιχειρηματικούς ηγέτες κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πείσουν τη Μόσχα να σταματήσει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ο Αμπράμοβιτς δεν έχει λάβει προσωπικά κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι το Gulfstream πέταξε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου και το Boeing πέταξε από το Ντουμπάι στη Μόσχα στις 4 Μαρτίου, και τα δύο μετά την έναρξη ισχύος των περιορισμών στις εξαγωγές στις 24 Φεβρουαρίου. Επειδή τα αεροπλάνα ήταν αμερικανικής κατασκευής, ο Αμπράμοβιτς χρειάζονταν άδεια για να πετάξουν στη Ρωσία.
Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, έχει επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.



