, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Κοροϊδία το πλαφόν για το αέριο

Τη διαφωνία τους επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, συμφωνώντας εντέλει… να συνεδριάσουν ξανά σε έκτακτη σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου με απώτερο στόχο να ληφθούν τότε οι αποφάσεις τόσο για το καυτό ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο όσο και για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο συζήτησε την πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ευρώπη, καθώς και την πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου. Η προ ημερών πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275€/MWh έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καταλήγοντας στη διαμόρφωση ενός μπλοκ 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που άσκησαν βέτο και απορρίπτουν πλήρως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιλώντας για παραλογισμό και κοροϊδία από πλευράς Κομισιόν. Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και άλλες χώρες ζητούν ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ ως τη μόνη πιθανή λύση να μειωθούν οι τιμές.

Μάλιστα, χθες, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «15» που είχαν υπογράψει κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Στη συνάντηση επισφραγίστηκε η πρόθεση των κρατών-μελών να επιμείνουν στη θέση για σημαντική αναθεώρηση του προτεινόμενου ορίου προς τα κάτω. «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο. Σκρέκας:

«Σε συνθήκες ηρεμίας έπρεπε να εφαρμοστεί ο μηχανισμός» Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί η τιμή φυσικού αερίου μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμη και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh. Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές μέρες:

«Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό». Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα, αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση. Κλείνοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχτεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL