, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Μπακού

Γράφει ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοαζερικής Φιλίας QALA, Μαμμάντωβ Ρασίντ

Το Μπακού είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά και πολιτιστικά κέντρα στην Ανατολή, αλλά είναι επίσης μια πόλη με αρχαίο πολιτισμό, πλούσια ήθη, έθιμα και παραδόσεις, πολλά μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία. Στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέσα στο πράσινο της παραθαλάσσιας λεωφόρου, βρίσκεται αυτό το μοναδικό κτίριο που τόσο θαυμάζου οι λάτρεις της μουσικής και όχι μόνο.

Ως παράδειγμα ιστορικής αρχιτεκτονικής, το κτίριο του Ακαδημαϊκού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Η ιστορία αυτού του υπέροχου κτιρίου, που χτίστηκε σε μόλις ένα χρόνο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου χτίστηκε το 1910. Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν εκείνη τη χρονιά όταν μια διάσημη Ρωσίδα τραγουδίστρια της όπερας πραγματοποίησε περιοδεία στο Μπακού. Όταν έληξαν οι συναυλίες της, οι εκατομμυριούχοι του Μπακού οργάνωσαν ένα μεγάλο πάρτι προς τιμήν της. Ο εκατομμυριούχος Μαϊλοβ όταν ρώτησε την τραγουδίστρια πότε θα ξανά επισκεφθεί την πρωτεύουσα, η διάσημη τραγουδίστρια της όπερας ανταποκρίθηκε αρνητικά λέγοντας γιατί να ξανά επισκεφθεί μια τόσο μεγάλη πόλη που δεν έχει όπερα και πρόσθεσε ότι ένιωθε άβολα να τραγουδάει στις αίθουσες του καζίνο. Αυτά τα λόγια της τραγουδίστριας επηρέασαν τους εκατομμυριούχους του Μπακού, ειδικά τους αδελφούς Μαϊλοβ. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν φήμες στην πόλη ότι ο μεγαλύτερος από τα αδέρφια ερωτεύτηκε την τραγουδίστρια και τις έκανε δώρο αμέτρητα διαμάντια, ακριβά ρούχα και κοσμήματα.

Για να μπορέσει συναντήσει ξανά την τραγουδίστρια στο Μπακού, ο Μαϊλοβ της υποσχέθηκε ότι θα έχτιζε μια υπέροχη όπερα μέσα σε ένα χρόνο. Ο  Χατζί Ζεϊναλαμπντίν Ταγκίγιεφ (Αζερμπαϊτζανός βιομήχανος και φιλάνθρωπος), ο οποίος πάντα χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, λέει ότι είναι αδύνατο να χτιστεί ένα τέτοιο κτίριο σε μόλις ένα χρόνο. Στοιχηματίζουν ότι αν η όπερα είναι έτοιμη εγκαίρως, ο Ταγκίγιεφ θα καλύψει όλα τα έξοδά της.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου του θεάτρου είχε ανατεθεί στον διάσημο αρχιτέκτονα Ν. Μπάγιεφ, και σε μόλις δέκα μήνες ήταν έτοιμο. Το όνειρο του Μαϊλοβ έγινε πραγματικότητα. Αμέσως έστειλε τηλεγράφημα στην τραγουδίστρια της όπερας που ήταν θαυμαστής, προσκαλώντας την στο Μπακού. Το 1910 έγιναν τα εγκαίνια του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου. Το 1928, το θέατρο πήρε το όνομά του από Μιρζά Φαταλί Αχούντοβ και από το 1959 ονομάζεται Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου.

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Νιζαμί, στο κέντρο του Μπακού. Το αρχιτεκτονικό στιλ του κτιρίου και η ακουστική του θεάτρου εξακολουθούν να εκπλήσσουν και να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Σε αυτό το όμορφο κτίριο λειτουργεί από το 1920 το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Αζερμπαϊτζάν, το μεγαλύτερο μουσικό θέατρο της χώρας. Η ιστορία της εθνικής όπερας του Αζερμπαϊτζάν ξεκινά με την όπερα του Ουζεγίρ Χατζιμπεϊλί “Λεϊλί και Μεντζνούν” που ανέβηκε στις 12 Ιανουαρίου 1908.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.