, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κρεμλίνο: Η Δύση φταίει που κλείνει η στρόφιγγα

Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 από τη Gazprom για τρεις μέρες. Τα ευρωπαϊκά κράτη δηλώνουν προετοιμασμένα μπροστά στο κλείσιμο του Nord Stream 1, όμως την ίδια ώρα η Ρωσία πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η «γραμμή» του Κρεμλίνου σαφής, ενώ επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, μετά την ανακοίνωση της Gazprom για αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εξαιτίας εργασιών συντήρησης. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η προσωρινή διακοπή αναμένεται να διαρκέσει ως τις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, ενώ η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, υπέρ της σύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τάχθηκαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο.

Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε πως «το κύριο καθήκον είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου για όλα τα είδη ενέργειας. Η περισσότερη δικτύωση δημιουργεί και σταθερότερες κοινωνίες, οικονομίες, εταιρείες, πολίτες. Όταν το κάνουμε, βοηθούμε όλοι ο ένας τον άλλον».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.