11:10, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Κρίσιμη η στάση των νατοϊκών συμμάχων έναντι του αναθεωρητισμού Ερντογάν

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Αθήνα για το πιθανό, πλέον, ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τραβήξει τη σκανδάλη», θέτοντας ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο βήμα του Τούρκου προέδρου διίστανται. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και ότι εάν το πράξει ο κ. Ερντογάν, τότε θα μιλάμε πλέον για σοβαρή διπλωματική κλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η χώρα μας, εκτός από τα ισχυρότατα νομικά «όπλα» που διαθέτει, θα κληθεί να αναδείξει και την πολιτική πτυχή του ζητήματος στις σύμμαχες χώρες και δυνάμεις, πιέζοντάς τες να εγκαταλείψουν την πάγια τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να πάρουν άμεση και ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν. Διότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση τη νομιμοποίηση μιας απαίτησης η οποία οδηγεί νομοτελειακά σε απώλεια εθνικού εδάφους.

Μπορεί σήμερα, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι να είναι θορυβημένοι για τους ευρύτερους κινδύνους που εγκυμονεί ο ρωσικός αναθεωρητισμός, μπορεί να δυσφορούν με το παζάρι Ερντογάν ώστε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν μετακινηθεί από την προσπάθειά τους να μη διαταραχθεί η βασική αποστολή της Τουρκίας, που δεν είναι άλλη από την ανάσχεση του κινδύνου της σοβιετικής απειλής στη Μαύρη Θάλασσα.

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος καταφύγει στην πρόκληση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, τότε ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συμμάχους αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού, της έκτασης με την οποία αυτός εκδηλώνεται στο Αιγαίο αλλά και των κινδύνων που υποκρύπτει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το «κλειδί» είναι να ενεργοποιηθούν τα νατοϊκά ανακλαστικά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν γίνει σαφές ότι τα παιχνίδια του Ερντογάν τον μόνο στόχο που διευκολύνουν είναι τη διακαή επιδίωξη της Μόσχας να πληγεί η σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Όπως όλα δείχνουν, και αν πιστέψει κανείς τα τουρκικά ΜΜΕ που προαναγγέλλουν με βεβαιότητα παρέμβαση Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, οι σύμμαχες χώρες και δυνάμεις πρέπει να βάλουν τον δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων: Να συνειδητοποιήσουν μια και καλή ότι ο μόνος που επωφελείται από τον τουρκικό επεκτατισμό είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι σχεδιασμοί του Κρεμλίνου.

Στη μεγάλη εικόνα, η οποία έχει αυτονόητη σημασία, το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι ακριβώς θα συμβεί αν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ καταλήξει σε «ναυάγιο» τόσο ως προς την προοπτική Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στις τάξεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου όσο και στα υπόλοιπα πιο «διμερή» ζητήματα που χωρίζουν αυτήν τη στιγμή την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, όπως για παράδειγμα το θέμα της προμήθειας νέων F-16 για την τουρκική Αεροπορία και η αναβάθμιση παλαιοτέρων αεροσκαφών σε διαμόρφωση Viper.

Ο Ερντογάν προσέρχεται σήμερα στη Μαδρίτη χωρίς καμία ενθαρρυντική ένδειξη για το πολυπόθητο ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Κυρίαρχη εκτίμηση δυτικών αξιωματούχων είναι ότι, αν υπάρξει «ναυάγιο» στην ισπανική πρωτεύουσα, τότε ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώσει κι άλλο την αντιπαράθεσή του με τη Δύση. Ήδη, έχει προαναγγείλει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για τα μέσα Ιουλίου. Αν επιλέξει να κλιμακώσει τις απειλές και στο πεδίο προς το Αιγαίο, τότε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα οδηγηθούν σε νέες τριβές.

Επιπρόσθετα, σε αυτή την περίπτωση, θα ξεσπάσει «κόντρα» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς η δεύτερη είναι υποχρεωμένη να στηρίξει κράτος-μέλος της του οποίου τα σύνορα απειλούνται. Επίσης, πλέον, υπάρχει και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όπου η όποια αντιπαράθεση θα λάβει άλλη διάσταση, μιας και η Γαλλία είναι χώρα και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα έρθει και αυτή σε ευθεία -ίσως και ένοπλη- σύγκρουση με άλλη χώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μια κίνηση κλιμάκωσης στο πεδίο εκ μέρους του Ερντογάν θα σημάνει την αρχή του τέλους ή και το τέλος του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Συνεπώς, αν ο Τούρκος πρόεδρος τραβήξει το σκοινί, μοιραία έχει φθάσει η ώρα να αποφασίσει το ΝΑΤΟ αν θα βάλει απέναντί του ολόκληρη την Ευρώπη ή την Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL