, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

ΛΔ Κονγκό: Δεκάδες αντάρτες από το Μπουρούντι σκοτώθηκαν σε μάχες

Σαράντα αντάρτες σκοτώθηκαν σε κοινή επιχείρηση των στρατών της ΛΔ Κονγκό και του Μπουρούντι στην κονγκολέζικη επαρχία Νότιο Κίβου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του πρώτου.

Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο κρατών «διεξήγαγαν κοινή επιθετική επιχείρηση υψηλής έντασης» βάζοντας στο στόχαστρο αντάρτες των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης (Forces nationales de libération, FNL) του Μπουρούντι, υπό την ηγεσία του αυτοαναγορευμένου στρατηγού Αλόις Νζαμπαμπέμα, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο λοχαγός Μαρκ Ελονγκό-Κιόντουα.

Οι αντάρτες «υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε άνδρες και υλικό», πιο συγκεκριμένα «40 επιτιθέμενοι εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), τόνισε.

Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών «έδιωξαν» τους μαχητές των FNL κι από «τους τέσσερις λόφους που επιβλέπουν την κοινότητα Ναμπόμπι», που θεωρείται κέντρο διοίκησης του Αλόις Νζαμπαμπέμα, πρόσθεσε.

Ο στρατός του Κονγκό κάλεσε τους πολίτες να «συνεργαστούν» με τις τακτικές δυνάμεις και να μη δείχνουν αλληλεγγύη στις «ένοπλες οργανώσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που επικαλείται τον υποστράτηγο Ραμαζανί Φουντί, επιχειρησιακό διοικητή σε αυτόν τον τομέα της επαρχίας Νότιο Κίβου.

Οι FNL είναι υπολειμματική δύναμη της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών του Αγκαθόν Ρουάσα, σήμερα ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Μπουρούντι.

Από τον Αύγουστο, τμήματα του στρατού του Μπουρούντι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση των ανταρτών είναι επισήμως παρόντα στο Νότιο Κίβου, στο πλαίσιο περιφερειακής δύναμης της Κοινότητας Κρατών της Ανατολικής Αφρικής (EAC).

Τον Ιούνιο, η EAC αποφάσισε να συγκροτήσει περιφερειακή δύναμη, με δυνάμεις της Κένυας και της Ουγκάντας να αναπτύσσονται στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι, δυνάμεις του Νότιου Σουδάν στην επαρχία Άνω Ουελέ και δυνάμεις του Μπουρούντι στην επαρχία Νότιο Κίβου.

Η Κινσάσα, που κατηγορεί τη Ρουάντα πως υποστηρίζει ενεργά την οργάνωση ανταρτών M23 στο Βόρειο Κίβου, αρνήθηκε το Κιγκάλι να συμμετάσχει στη δύναμη αυτή.

Για σχεδόν 30 χρόνια, το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μαστίζεται από τη βία περίπου 130 ένοπλων ομάδων, ορισμένων ντόπιων, άλλων που σχημάτισαν αντάρτες από γειτονικά κράτη. Πολλές μάχονται για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ορυκτούς πόρους.