01:34, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

«Λεμβούχοι» αντί «καπεταναίοι»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται δίνει μια ακόμη μάχη για το αυτονόητο: να αρθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων και να ορθώσει (πραγματικό) τείχος απέναντι στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει βάναυσα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μαζική εξαθλίωση.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Δυστυχώς οι «καπεταναίοι» του «υπερωκεάνιου» της ΕΕ, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται ότι όχι απλώς δεν διαθέτουν τα γρήγορα ανακλαστικά που απαιτούνται για να αποφύγουν την πρόσκρουση με τα παγόβουνα, αλλά κυριολεκτικά παρουσιάζουν εικόνα ερασιτεχνών λεμβούχων, απολύτως αδύναμων να πράξουν τα δέοντα.

Δυστυχέστατα ο σωτήριος «λευκός καπνός» για το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν θα αναδυθεί ούτε αυτήν τη φορά πάνω από την αίθουσα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους, η σχετική πρόταση της Επιτροπής δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Και αυτό την ώρα που οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη τον Μάιο κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Στην Ευρωζώνη οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Πόσο καιρό πιστεύουν άραγε οι «καπεταναίοι» της ΕΕ ότι μπορούν να αντέξουν οι λαοί τους να τους περιμένουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που σχετίζονται πλέον όχι μόνο με την ποιότητα της ζωής αλλά κυριολεκτικά με την επιβίωση;

Η ζωή εκατομμυρίων πολιτών δυσκολεύει καθημερινά. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μοιάζουν με «χύτρα» έτοιμη να εκραγεί. Ο Πούτιν το γνωρίζει και κορυφώνει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Το ίδιο και οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι και λαϊκιστές. Το παράδειγμα της γαλλικής περιπέτειας είναι πολύ νωπό και ουδείς δικαιούται να υποστηρίξει ότι δεν πήρε το μήνυμα. Ούτε ότι δεν είδε ή δεν άκουσε το πού μπορεί να οδηγήσουν η εκτεταμένη ανέχεια και η εξ αυτής απόλυτη αδιαφορία για τα μεγάλα και οραματικά.

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, οι κ. Μητσοτάκης, Ντράγκι και Σάντσεθ, κορυφώνουν τις πιέσεις, αλλά οι βόρειοι περί άλλα τυρβάζουν, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός και διεθνής Τύπος φιλοξενεί σελίδες επί σελίδων για το παραπάνω από υπαρκτό σενάριο ολικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τα σχέδια επί χάρτου των κρατών-μελών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η συνέχιση της τιμολόγησης του ρεύματος με βάση το ακριβότερο ορυκτό καύσιμο στον κόσμο και η έλλειψη επιβολής πλαφόν στην τιμή της χονδρικής του φυσικού αερίου οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς την Ευρώπη αλλά και πολλά από τα κράτη-μέλη της. Πρόκειται για μια πραγματική «βόμβα», που όμως κάποιες ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν δείχνουν καμία διάθεση να απασφαλίσουν.

H ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που διαθέτει, στήριξε και στηρίζει άοκνα και αδιάλειπτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντέξουν αυτή την εισαγόμενη κρίση. Οι δυνατότητες ωστόσο είναι πεπερασμένες, ενώ είναι προφανές ότι αν δεν ληφθούν γενναίες, ουσιαστικές και άμεσες αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, τότε ακόμη και οι πιο ικανές ηγεσίες της ΕΕ θα κυνηγούν την ουρά τους.

Δυστυχώς η ρωσική εισβολή την Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση ανέδειξαν με ανάγλυφο τρόπο τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τόσο την έλλειψη κοινής ενεργειακής πολιτικής όσο και τη διαχρονική της αδυναμία να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα νέων πηγών ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συντάραξε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος και έθεσε ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η δυνατότητα οικονομικής πρόσβασης των λαών στην ενέργεια.

Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας όλοι και πολύ σύντομα: οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και οι λαοί που τους εκλέγουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL