10:59, Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Mακρόν σε Στόλτενμπεργκ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

Οι δύο συζήτησαν για θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της επί του ζητήματος.

Επίσης, κατά τη συζήτηση ο κ.Μακρόν τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντικη Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.

Επανέλαβε επίσης την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, οι ηγέτες των Συμμάχων θα λάβουν επίσης αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. 

Οι ηγέτες πρόκειται επίσης να συζητήσουν τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα συναντηθούν με άλλους στενούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.