, Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Μαράλ Ραχμαζαντέ

Γράφει ο Μαμμάντωβ Ρασίντ, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοαζερικής Φιλίας”QALA” 

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ , ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης του Αζερμπαϊτζάν, Λαϊκός Καλλιτέχνης, βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο της Δημοκρατίας, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1916 στο Μπακού. Σπούδασε στο Κρατικό Κολλέγιο Τεχνών του Αζερμπαϊτζάν το 1930-1933 και συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης της Μόσχας με το όνομα V.I.Surikov το 1934-1940.

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ, η πρώτη γυναίκα από το Αζερμπαϊτζάν που έλαβε επαγγελματική καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι μία από τις καλλιτέχνιδες που έχει συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη της σύγχρονης εθνικής σχολής ζωγραφικής. Συνεχίζοντας τις πλούσιες παραδόσεις των καλών τεχνών του Αζερμπαϊτζάν, εργάζεται αποτελεσματικά για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, δημιουργώντας αξέχαστους πίνακες και συνεισφέροντας άξια στην τέχνη του Αζερμπαϊτζάν.

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ ήταν ιδιαίτερα παραγωγική στον τομέα των γραφικών τεχνών. Μέσα από τα έργα που δημιούργησε, η γοητευτική φύση του Αζερμπαϊτζάν δοξάστηκε με βαθιά συγκίνηση και μεγάλη δεξιοτεχνία. Τα εθνικά έγχρωμα έργα της καλλιτέχνιδος που αντικατοπτρίζουν την αρχαία ιστορία και τα φυσικά μνημεία, τα μυστηριώδη τοπία διαφορετικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ναχτσιβάν, Λενκαράν, Σαμαχί και Γκουμπά, διακρίθηκαν από τη συνοπτικότητα και την έντονη ειλικρίνεια των γραφικών στοιχείων. Αυτά τα έργα, που καλούν να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στο πνεύμα του πατριωτισμού..

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ έχει κάνει μια αξιοσημείωτη συμβολή στον τομέα των γραφικών βιβλίων. Τα καλλιτεχνικά της σχέδια και οι πολυάριθμες εικονογραφήσεις στα βιβλία των κλασικών του Αζερμπαϊτζάν Νιζαμί Γκαντζαβί, Σαχ Ισμαήλ Χατάι και Μοχάμεντ Φουζούλι ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μετάδοση του περιεχομένου και του σκοπού των έργων στον αναγνώστη. Τα έργα της καλλιτέχνιδος, που θεωρούνται αριστούργημα στο είδος της προσωπογραφίας, χαρακτηρίζονται από εξαιρετική πρωτοτυπία και αισιοδοξία.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου της Μαράλ ήταν η λαμπερή έκφραση της ομορφιάς, της κομψότητας και του πλούσιου πνευματικού κόσμου της γυναίκας του Αζερμπαϊτζάν στην πολύχρωμη γλώσσα. Από τη θαρραλέα δουλειά των σκληρών εργατών γενικά, συμπεριλαμβανομένων των εργατών πετρελαίου ανοικτής θάλασσας οι, εν λόγω πίνακες διακρίνονται από το εύρος του θέματος, την ποικιλία της παλέτας και τον πλούτο του περιεχομένου.

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ σχεδίασε πολλά σκίτσα και δημιούργησε μια σειρά από χαρακτικά. Επιπλέον, τα έργα της έχουν εκτεθεί με επιτυχία σε διάσημα μουσεία, γκαλερί τέχνης και αναγνωρισμένους εκθεσιακούς χώρους στο Λονδίνο, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκιο και άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας διεθνή φήμη στη ζωγραφική του Αζερμπαϊτζάν. Οι ατομικές της εκθέσεις στο εξωτερικό έχουν συμβάλλει στην προώθηση του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Η ευρεία δημιουργικότητα της Μαράλ βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των φιλότεχνων και πάντα εκτιμούνταν ιδιαίτερα. Της απονεμήθηκαν πολλά παράσημα και μετάλλια για τη μεγάλη της προσφορά στην ανάπτυξη των εθνικών καλών τεχνών και του απονεμήθηκε το Τάγμα της Δόξας, ένα από τα υψηλότερα βραβεία του Αζερμπαϊτζάν.

Η Μαράλ Ραχμαζαντέ πέθανε στις 16 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 92 ετών.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.