, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μεγάλη Βρετανία: O Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές (Video)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, βάζοντας τέλος σε μήνες αναβολών για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής αυτών των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση των Εργατικών εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει.

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου», δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως οι πρόωρες εκλογές έρχονται αφού ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός, ο οποίος δεν έπεσε όσο υπολόγιζαν. Έτσι η Τραπεζα της Αγγλιας δε θα ρίξει τα επιτόκια όσο αναμενόταν. Αν τα έριχνε αρκετά θα υπήρχε λίγο καλύτερη ανάπτυξη και πιο φτηνά στεγαστικά, κάι στο οποίο υπολόγιζε η κυβέρνηση Σούνακ.

Η διακοπή της Βουλής των Κοινοτήτων από 23 Μαίου έως 3 Ιουνίου ακυρώνεται και σε έξι εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει νέα κυβέρνηση.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Eίναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο Σούνακ δεν είναι αρκετά δυνατός να τους οδηγήσει σε εκλογές και θέλουν αλλαγή ηγεσίας. Όπως έχουν οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει 22,9% 85 έδρες και οι Εργατικοί 43,4% 472 έδρες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.