, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Αμνηστία: Νέο κύμα εγκλημάτων πολέμου στη Μιανμάρ

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα «ένα νέο κύμα εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στη Μιανμάρ, όπου η χούντα έχει αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Ο στρατός, που ανέτρεψε την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, αύξησε από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο τις επιθέσεις του στο ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, με τις χερσαίες δυνάμεις να προχωρούν σε εξωδικάστικές εκτελέσεις, να λεηλατούν και να πυρπολούν χωριά, αποκάλυψε η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της.

Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σπίτια, υγειονομικές υποδομές, ναούς και εκκλησίες. «Σχεδόν σε όλες τις επιθέσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται ότι παρόντες ήταν μόνο άμαχοι», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

Εξάλλου το πυροβολικό εξαπέλυσε πολυήμερες επιθέσειςεναντίον χωριών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων που συγκέντρωσε η ΜΚΟ.

Μετά το πραξικόπημα του 2021 οι συγκρούσεις εντάθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Η χούντα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τους αντιπάλους της: τις τοπικές πολιτοφυλακές που στηρίζονται από ομάδες ανταρτών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες. Όμως και αυτές δεν είναι αρκετά ισχυρές για να ανατρέψουν τον στρατό.

Η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε πολλά περιστατικά τα οποία ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου στην πολιτεία Κάγια.

Την παραμονή των Χριστουγέννων περισσότερα από 30 απανθρακωμένα πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών εντοπίστηκαν στην περιοχή, μια σφαγή που αποδίδεται στον στρατό.

Τον Ιανουάριο οι στρατιώτες σκότωσαν έξι ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ταϊλάνδη διασχίζοντας ένα ποτάμι, ανέφερε η ΜΚΟ επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα.

Τον ίδιο μήνα καταυλισμός εκτοπισμένων έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και δύο αδελφές.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις «είναι χαρακτηριστικές μιας πολιτικής συλλογικής τιμωρίας των αμάχων» που θεωρείται ότι στηρίζουν τους αντιπάλους της χούντας.

«Εξαπολύουμε αεροπορικές επιδρομές όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο», επεσήμανε εκπρόσωπος της χούντας.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη καταγγείλει τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου κα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» μετά το πραξικόπημα. Σχεδόν 1.900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Σχεδόν 14.000 έχουν συλληφθεί.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Μιανμάρ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Το 2017 περισσότεροι από 750.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν τις ενέργειές του «γενοκτονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.