02:00, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: Μην ανταλλάσσετε την ασφάλεια για το οικονομικό κέρδος

Οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να εμπορεύονται την ασφάλεια για οικονομικό κέρδος, προειδοποίησε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις συζητήσεις σχετικά με τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας σε δίκτυα 5G και τον αγωγό Nord Stream 2 για τη Ρωσία.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι οικονομικές μας επιλογές έχουν συνέπειες για την ασφάλειά μας. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο, η προστασία των αξιών μας είναι πιο σημαντική από το κέρδος”, είπε ο Στόλτενμπεργκ σε ηγέτες επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

«Δεν διαφωνώ κατά του εμπορίου με την Κίνα, αλλά λέω ότι, για παράδειγμα, ο έλεγχος στα δίκτυα 5G είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια», είπε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι προς όφελος των κερδών και του ελεύθερου εμπορίου απλώς ανοίγουμε αυτά τα δίκτυα και για προμηθευτές που στην πραγματικότητα δεν είναι αξιόπιστοι όσον αφορά την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στον αγωγό Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας απευθείας στη Γερμανία, μίλησε για ένα μάθημα.

Το Βερολίνο διέκοψε το έργο όταν η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες, μέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ελεύθερο εμπόριο έφερε μεγάλη ευημερία και πλούτο, αλλά με τίμημα.

«Επειδή μέρος αυτού του εμπορίου, μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης με αυταρχικά καθεστώτα, υπονομεύει την ασφάλειά μας – και μετά πρέπει να επιλέξουμε την ασφάλεια αντί για την ευπάθεια και την υπερβολική εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα», είπε.

«Έτσι, αυτό το ιδανικό ότι πρέπει να έχουμε ελεύθερο εμπόριο φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράζουμε όσο αέριο από τη Ρωσία θέλουμε, είναι λάθος, είναι επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

«Παρέχει στη Ρωσία ένα εργαλείο για να εκφοβίσει και να το χρησιμοποιήσει εναντίον μας, και αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα τώρα, λυπάμαι που το λέω».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν εδώ και καιρό τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να αποκλείσουν την κινεζική τεχνολογία από τα δίκτυα 5G.

Η Ουάσιγκτον βλέπει την κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei (HWT.UL) ως βραχίονα του παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η Huawei, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο καθώς ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών προετοιμάζεται για την επόμενη γενιά ασύρματης τεχνολογίας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι κατασκοπεύει υπέρ του κινεζικού κράτους.