14:46, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Μολών λαβέ, κύριε Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια κρίσιμη αποστολή αύριο, να ανατρέψει τους ανιστόρητους, ψευδείς και άκρως προκλητικούς ισχυρισμούς της παραληρηματικής ομιλίας του Ερντογάν, ο οποίος επιδίωξε να αξιοποιήσει το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να απευθυνθεί στο θυμικό του πολυποίκιλου απολιτίκ διεθνούς ακροατηρίου, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που «πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο».

Η Αθήνα δεν εξεπλάγη με την έξω από κάθε λογική επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το περίμενε. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον προβληματισμό για τη νέα στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως για το πού το πάει ο Τούρκος πρόεδρος.

Έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα στη σύγκρουσή του με τη Δύση; Είναι πολύ πιθανό, όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες που παραδέχονται ότι εσχάτως έχει ανατραπεί πλήρως η δυνατότητα πρόβλεψης των κινήσεων της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά ασκούσε μία σταθερή και ευδιάκριτη πολιτική. Τώρα ο Ερντογάν τη μία εμφανίζεται αλά μπρατσέτα με τον Πούτιν, την άλλη εκλιπαρεί για τα αμερικανικά F-16 και σε κάθε του βήμα επιφυλάσσει και μια νέα επίθεση στη χώρα μας. Ενώ όταν ερωτάται αν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν απαντά «για ποιο λόγο;», από τη μια προσπαθώντας να καλύψει την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να τον συναντήσει αλλά και για να δείξει ίσως ότι αλλάζει ο προσανατολισμός της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη έχει μια βαριά αποστολή, να μη αφήσει αναπάντητη την ολοκληρωτική διαστρέβλωση της αλήθειας, στην οποία προέβη ο κ. Ερντογάν.

Φυσικά ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό και το χρησιμοποιεί σε βάρος της Ελλάδας. Το έδειξε τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ μεγάλη κλίμακα στον Έβρο. Το δείχνει με ιδιαίτερη ένταση όλο το τελευταίο διάστημα. Με στοιχεία, όχι στα λόγια.

Ενδεικτικά, από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών, ενώ μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μη γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες σε τουρκικά λιμάνια.

Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να απαντήσει σε όσα παράλογα ανέφερε ο κ. Ερντογάν σημείο προς σημείο. Θα επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο και θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να το περιφρουρήσει, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να κρατήσει στάση αδιαφορίας ή ίσων αποστάσεων στον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου, όπως έκανε στην περίπτωση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Μέχρι και πριν από μερικά 24ωρα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επέμενε -σκοπίμως και ορθώς- να κρατάει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου και την προοπτική μιας νέας συνάντησης με τον κ. Ερντογάν. Οι διπλωματικές αβρότητες έχουν νόημα όταν ο αντίπαλος διέπεται από λογική. Όταν έχει χάσει κάθε επαφή μαζί της και όταν διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία, τα λόγια πρέπει να έχουν το αντίστοιχο βάρος.

Πλέον είναι εμφανές και στους πολιτικά τυφλούς ότι ο ηγέτης της χώρας που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και πρόσφατα στη Συρία, που επαινεί τον Ρώσο πρόεδρο γιατί οδηγεί την Ευρώπη στο κρύο και την πείνα, χρησιμοποιεί τώρα τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό για να αποσπάσει, με όποιον τρόπο και όποιο τίμημα, τον ρόλο που θεωρεί ότι αξίζει στην Τουρκία στο νέο διεθνές σύστημα που αναδύεται.

Αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το πρώτο μήνυμα το πήρε από τις ΗΠΑ με την απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Τώρα πρέπει να πάρει το μήνυμα από παντού. Και από το ΝΑΤΟ και από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ. Και το μήνυμα πρέπει να είναι όσο πιο σαφές και ξεκάθαρο γίνεται, γιατί πλέον ο κ. Ερντογάν απειλεί ευθέως με εισβολή μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Όσο για την Αθήνα, μόνο ένα μήνυμα μπορεί να στείλει, αυτό που έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Έβρο. Ότι μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά δεν είμαστε αδύναμοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές στην παγκόσμια κοινότητα ότι όταν ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ότι θα έρθει βράδυ να καταλάβει τα νησιά μας, η μόνη απάντηση που μπορεί να λάβει είναι αυτή που διαχρονικά, εδώ και χιλιάδες χρόνια, χαρακτηρίζει τους Έλληνες: Μολών λαβέ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL