, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Μωρό πέθανε εξαιτίας λοίμωξης από εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα

Ένα μωρό από το Αρκάνσας πέθανε εξαιτίας μιας σπάνιας λοίμωξης από εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα.

Το μωρό στο Αρκάνσας πέθανε από μια σπάνια λοίμωξη προερχόμενη από εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα, ενώ πιθανότατα προσβλήθηκε σε μια πλαζ σε ένα κλαμπ της περιφέρειας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας και τον ιατροδικαστή της κομητείας.

Το παιδί έχασε τη ζωή του από τη λοίμωξη Naegleria fowleri, η οποία «καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας εγκεφαλικό οίδημα και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο», ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας σε δελτίο τύπου την Πέμπτη. Η Naegleria fowleri είναι μια αμοιβάδα που ζει στο έδαφος και σε θερμές λίμνες με γλυκό νερό, σε ποτάμια και θερμές πηγές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι έχουν προσβληθεί από λοιμώξεις Naegleria fowleri από νερό που είχε ανεπαρκή ποσότητα χλωρίου, όπως σε πισίνες, splash pads ή πάρκα σέρφινγκ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι λοιμώξεις από Naegleria fowleri είναι σπάνιες. Περίπου μόνο τρεις άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνονται ετησίως, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως θανατηφόρο, σύμφωνα με το CDC.

Στην περίπτωση του Αρκάνσας, ένα αγόρι 16 μηνών πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου, αφού νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο ιατροδικαστής της κομητείας Pulaski, Gerone Hobbs. Η υγειονομική υπηρεσία της πολιτείας διενήργησε δοκιμές και ελέγχους διαπιστώνοντας ότι το θύμα πιθανότατα εκτέθηκε στο Country Club of Little Rock splash pad.

Εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Naegleria fowleri

Αυτός ο τύπος αμοιβάδας εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη, συνήθως όταν οι άνθρωποι κολυμπούν, κάνουν καταδύσεις ή κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, σύμφωνα με το CDC. Η αμοιβάδα ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο, καταστρέφοντας τον εγκεφαλικό ιστό και προκαλώντας μια σχεδόν πάντα θανατηφόρα λοίμωξη που ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβάδα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας (PAM).

Η λοίμωξη από Naegleria fowleri δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να φανούν και μέσα σε μία έως 12 ημέρες, σύμφωνα με το CDC. Ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, η ναυτία ή ο εμετός είναι μερικά από αυτά. Τα μεταγενέστερα μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, δυσκαμψία του αυχένα, έλλειψη προσοχής στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις και κώμα. Μόλις ξεκινήσει η νόσος, εξελίσσεται ραγδαία, προκαλώντας συνήθως το θάνατο μέσα σε περίπου πέντε ημέρες.

Πηγή: lifo.gr