21:15, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

«Μυστική επιστράτευση» μισθοφόρων από Ρωσία!

Μια «μυστική επιστράτευση» βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe». Στη «μυστική επιστράτευση» συμμετέχουν διάφορες δομές, μεταξύ αυτών ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και τάγματα εθελοντών. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Η θέληση είναι πιο ισχυρή από τον εξαναγκασμό», επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι δομές στρατολογούν νεοσύλλεκτους με μεγάλους μισθούς αλλά και έξοδα… κηδείας σε περίπτωση που η αποστολή τους αποβεί μοιραία.

Ένοπλες ομάδες, όπως τα τάγματα του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ και οργανώσεις νεοναζί, στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Μάλιστα, η Βάγκνερ έχει τοποθετήσει γιγαντοαφίσες μέσα από τις οποίες καλεί τους νέους να ενταχθούν στις τάξεις της, ενώ διαφημίσεις υπάρχουν και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

Η εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe» κατέγραψε 52 τάγματα και δέκα άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς που δέχονται ανοιχτά εθελοντές και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το «έμψυχο υλικό». Σύμφωνα με μαρτυρίες, όσοι έχουν υπηρετήσει στον στρατό εκπαιδεύονται ταχέως για 1-3 μέρες, ενώ όσοι δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία για 7-10 μέρες. Τα άτομα που γίνονται δεκτά πρέπει να είναι από 20 έως 49 ετών και χρειάζεται να είναι επαρκώς γυμνασμένα για να αντέχουν πορείες 7 χιλιομέτρων με όλο τον εξοπλισμό.

Ο «τιμοκατάλογος»

Για την κατάρριψη αεροσκάφους η αμοιβή είναι 300.000 ρούβλια (4.755 ευρώ), για την κατάρριψη ελικοπτέρου 200.000 ρούβλια (3.170 ευρώ), για άρμα μάχης 100.000 ρούβλια (1.585 ευρώ), για στρατιωτικό προσωπικό μέχρι μια διμοιρία 60 ανδρών επίσης 100.000 ρούβλια, ενώ για καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών συστημάτων ή συστημάτων πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και προσωπικό μέχρι μιας ομάδας (έως 10 άνδρες) 50.000 ρούβλια (792 ευρώ).

Βοήθεια από Βρετανία – Δανία

Με ψήφισμα της Βουλής της Λετονίας, η χώρα της Βαλτικής χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», αναφέροντας: «Η Λετονία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία στοχευμένη γενοκτονία εναντίον του ουκρανικού λαού».

Την ίδια ώρα, Βρετανία και Δανία ανακοίνωσαν χθες την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία με τη μορφή οικονομικής στήριξης και όπλων, στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου δωρητών στην Κοπεγχάγη. Το Λονδίνο μάλιστα θα παράσχει συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως 80 χιλιομέτρων, ενώ η Δανία θα αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 110 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά στη σκιά της δημοσίευσης δορυφορικών φωτογραφιών που απεικονίζουν την καταστροφή που υπέστη η ρωσική αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL