, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Μυστική συμφωνία Μελόνι – Ντράγκι

Έναν «συμβιβασμό-διαβατήριο για τις Βρυξέλλες» αποκάλυψε χθες η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», γράφοντας για «συνεργασία υπό όρους» ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τη45χρονη ακροδεξιάΤζόρτζιαΜελόνι, η οποία θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής και προαλείφεται για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Μιλώντας για «μυστική συμφωνία», η κεντροαριστερή εφημερίδα γράφει ότι ηΜελόνιαποδέχθηκε τους τρεις όρους που της έθεσε ο 75χρονος πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι.

Πρώτον, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τηνοικονομική και στρατιωτική δέσμευση προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Δεύτερον, να διατηρήσει τη σταθερή προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους και, τρίτον, να μην εγκριθούν νέες δαπάνες στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Πρόσφερε εγγυήσεις

Χωρίς να αποφεύγει τα ειρωνικά σχόλια περί «τούμπας επιβίωσης» της ευρωσκεπτικίστριας και εθνολαϊκίστριαςΜελόνι, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιενμε στόχο να προσφέρει εγγυήσεις για τη Μελόνι και να καθησυχάσει τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης της Ιταλίας.

«Ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της διαδόχου του συνεχίζεται εδώ και καιρό, εν μέσω παλινωδιών που συνδέονται με κάποιες αντιευρωπαϊκές δηλώσεις της Μελόνι», γράφει η «LaRepubblica».

Πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές, κάνει επίσης λόγο για μια «άκρως εμπιστευτική»ιδιωτική συνάντηση μεταξύ τους.«Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά μιας ζωτικής πολιτικής ανάγκης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της νέας πρωθυπουργού: να αφήσει κατά μέρος τη ριζοσπαστική πλατφόρμα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρώμης, την ΕΕ και τις ΗΠΑ», γράφει η «La Repubblica».

Τι θα κάνουν Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι

«Αλλά είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για την προσήλωση σε αυτούς τους τρεις πυλώνες, όταν θα υπάρχει ο (σ.σ.: επίσης ακροδεξιός λαϊκιστής Ματέο) Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι στη νέα κυβέρνηση; Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν;», διερωτάται η εφημερίδα.

Όσο για τον ρόλο του Ντράγκι, τονίζεται ότι «πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, υπέρ της ευρωπαϊκής και φιλοατλαντικής θέσης της Ιταλίας».

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε,πάντως, το δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο Ντράγκι «δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε».

Προβάλλοντας το όραμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και «η Ιταλία για τους Ιταλούς», η Μελόνι επιβλήθηκε κεφαλαιοποιώντας τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων πολιτών για την έκρηξη των τιμών και της ανεργίας.

Αλλά όπως έγραψαν χθες οι «NewYorkTimes», «όταν αναλάβει την εξουσία,η Μελόνι θα επιλέξει προσεκτικά τις μάχες της με τις Βρυξέλλες, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, με έμφαση στο Μεταναστευτικό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL