Με προσωπικές αναφορές στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στην επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο Έντεμπε της Ουγκάντας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στο Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σε μια εμφανώς μισοάδεια αίθουσα, καθώς δεκάδες μέλη αντιπροσωπειών αποχώρησαν λίγο πριν ανέβει στο βήμα. Ο Νετανιάχου παρακολούθησε σιωπηλός την αποχώρηση των αντιπροσώπων και περίμενε να ολοκληρωθεί προτού ξεκινήσει την ομιλία του.
«Αν υπάρχουν και άλλοι ηθικά δειλοί να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά, πριν αρχίσει την ομιλία του.
“If there are any other moral cowards who haven’t yet left this hall, please do so now.”
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu opens his address to the United Nations General Assembly in New York with a sharp rebuke as delegates walk out of the hall in protest of his speech. https://t.co/Eq4ur5YYJi
— Fox News (@FoxNews) September 24, 2026
Το Ιράν και η απόφαση για τα πυρηνικά
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στο Ιράν και στην απόφαση του Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε εκ νέου στην ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στον ΟΗΕ το 2012, όταν είχε προειδοποιήσει για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ήταν δύσκολο να καταστρέψουμε τις ιρανικές εγκαταστάσεις, αλλά για μένα ήταν μία από τις πιο εύκολες αποφάσεις της θητείας μου. Αλλιώς θα είχαμε πεθάνει όλοι», ανέφερε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι, υπερασπιζόμενο τον εαυτό του, το Ισραήλ υπερασπίζεται και άλλες χώρες, ακόμη και εκείνες των οποίων οι αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα.
«Στα κρυφά μας συγχαίρουν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αναμνήσεις από το 1967 και το Έντεμπε
Ο Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του 1967 και στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, θυμούμενος την επιστροφή του για να πολεμήσει, καθώς και έναν διάλογο που είχε με τον αδελφό του, Γιόνι.
Χρόνια αργότερα, το 1976, οι δύο αδελφοί συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Έντεμπε της Ουγκάντας, με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινών και άλλων ομήρων που κρατούνταν από αεροπειρατές. Ο Γιόνι Νετανιάχου, διοικητής της επιχείρησης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέδεσε τις προσωπικές αυτές αναμνήσεις με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, μάλιστα, έδειξε στο βήμα έναν βομβητή, παραπέμποντας στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το 2024 κατά της οργάνωσης.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή»
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν κατέρρευσε» και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να δίνουν μάχη, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί το κράτος του Ισραήλ».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για, όπως είπε, την «τολμηρή του φιλία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στράφηκε εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι, κατηγορώντας τον ότι «διαστρεβλώνει τα γεγονότα» σχετικά με τη Χαμάς. Αναφέρθηκε επίσης στους «φίλους του δημάρχου στη Χαμάς».
«Δεν μπορείτε να με κάνετε να σωπάσω»
Σε έντονο τόνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν μπορείτε να με κάνετε να σωπάσω», ενώ απευθυνόμενος στους Εβραίους σε όλο τον κόσμο είπε: «Ψηλά το κεφάλι και μην φοβάστε».
Ο Νετανιάχου επέστρεψε στη συνέχεια στο ζήτημα του Ιράν, δείχνοντας μια κεραία Starlink, την οποία παρουσίασε ως μέσο επικοινωνίας των Ιρανών με τον έξω κόσμο.
Παράλληλα, επέκρινε εκ νέου τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν από την αίθουσα, χαρακτηρίζοντάς τες «υποκριτές». Τις κατηγόρησε ότι δεν είχαν αντιδράσει όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιρανικές αρχές καταδίωκαν και σκότωναν διαδηλωτές.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στις διώξεις χριστιανών στο Ιράν και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, θέτοντας το ερώτημα: «Πότε μιλήσατε για τις διώξεις χριστιανών στο Ιράν, που υφίστανται σε όλη τη Μέση Ανατολή;».


