13:46, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Nτονέτσκ: Ξεριζώνονται γιατί δεν βγαίνει εκεί χειμώνας

Τα δύο τρίτα των κατοίκων από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στην περιφέρεια του Ντονέτσκ θέλει να απομακρύνει ενόψει του χειμώνα η ουκρανική κυβέρνηση, καθώς λόγωτων κατεστραμμένων από τον πόλεμο υποδομών η διαβίωση στις χειμερινές συνθήκες θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Επιμέλεια: Νικόλας Καμπάς-Κορωναίος

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, σχεδιάζεται η απομάκρυνση περίπου 220.000 από τους περίπου 350.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων 52.000 παιδιών. Στα τέλη Ιουλίου, το Κίεβο ανακοίνωσε την υποχρεωτική εκκένωση περιοχών του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, με τη συμπλήρωση σχετικής φόρμας, οι κάτοικοι μπορούν να δηλώνουν τη θέλησή τους να παραμείνουν και να μη φεύγουν. Μάλιστα, από την 1η Αυγούστου μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί είναι γύρω στους 4.000.

Η Βερεστσούκαν έφερε πως οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν από τον ερχομό του χειμώνα, καθώς οι υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.

Τοξική αμμωνία

Παράλληλα, τόνισε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να εκκενωθούν και άλλες περιοχές, όπως η Χερσώνα, το Χάρκοβο και η Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πόλεμος στο ουκρανικό μέτωπο, με τις τοπικές φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές να αναφέρουν πως εκλύθηκε τοξική αμμωνία ύστερα από φωτιά σε ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ. Το ζυθοποιείο βρίσκεται στη συνοικία Καλίνινσκι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού. Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν ότι η τοξική αμμωνία που εκλύθηκε σε αέρια μορφή έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Για αυτό τον λόγο, καλούν τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά τα παράθυρα.

Τρολάρουν οι Ουκρανοί

Με ένα βίντεο-τρολ 35 δευτερολέπτων οι Ουκρανοί συμβουλεύουν τους Ρώσους να μην επισκεφτούν την Κριμαία, εκτός αν θέλουν ένα «δυσάρεστα ζεστό καλοκαιρινό διάλειμμα». Στοβίντεο αναφέρεται: «Εσείς επιλέξατε την Κριμαία. Μεγάλο λάθος». Σε αντίθεση με τις εκπληκτικές εικόνες των προηγούμενων τουριστικών προορισμών, το βίντεο δείχνει τις τεράστιες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Κριμαία την περασμένη Τρίτη. Στη συνέχεια φαίνονται πλάνα τουριστών που φεύγουν από μια κοντινή παραλία καθώς οι εκρήξεις φαίνονται από μακριά, με το κείμενο να εμφανίζεται ξανά στην οθόνη λέγοντας «Ώρα να γυρίσω σπίτι». Στο τέλος του βίντεο αναγράφεται με μπλε και κίτρινο το σύνθημα «Η Κριμαία είναι Ουκρανία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL