, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Ο Καναδάς εγκαινιάζει νέα στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Ο Καναδάς εγκαινίασε μια νέα στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού την Κυριακή, υποσχόμενος περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει μια «αναστατική» Κίνα, ενώ συνεργάζεται με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε θέματα κλιματικής αλλαγής και εμπορίου.

Σε ένα έγγραφο 26 σελίδων, ο Καναδάς είπε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και θα ενισχύσει τους επενδυτικούς κανόνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτρέψει τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις από το να εξαγοράσουν κρίσιμα ορυκτά.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο είναι ένα σχέδιο για την εμβάθυνση των δεσμών με μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή 40 χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (37,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομική δραστηριότητα. Αλλά το επίκεντρο είναι η Κίνα, σε μια εποχή που οι διμερείς σχέσεις είναι παγωμένες.

«Η Κίνα είναι μια ολοένα και πιο ανατρεπτική παγκόσμια δύναμη», ανέφερε η στρατηγική. «Η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη σε ένα πιο ανεκτικό περιβάλλον για συμφέροντα και αξίες που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα δικά μας».

Η στρατηγική, υπογραμμίζοντας την «ξένη παρέμβαση του Πεκίνου και την όλο και πιο καταναγκαστική μεταχείριση άλλων χωρών», ανέφερε ότι ο Καναδάς θα επενδύσει σε μια ενισχυμένη περιφερειακή στρατιωτική παρουσία, μαζί με πληροφορίες και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

“Η προσέγγισή μας… διαμορφώνεται από μια ρεαλιστική και ξεκάθαρη αξιολόγηση της σημερινής Κίνας. Σε τομείς βαθιάς διαφωνίας, θα αμφισβητήσουμε την Κίνα”, ανέφερε.

Οι εντάσεις εκτοξεύτηκαν στα τέλη του 2018 αφού η καναδική αστυνομία συνέλαβε στέλεχος της Huawei Technologies και στη συνέχεια το Πεκίνο συνέλαβε δύο Καναδούς με κατηγορίες για κατασκοπεία. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι, αλλά οι σχέσεις παραμένουν κακές.