04:06, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τα Εμιράτα για να θρηνήσει το θάνατο του φιλοδυτικού ηγέτη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να θρηνήσει τον θάνατο του σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και να επιδείξει την υποστήριξή του προς την ηγετική οικογένεια, με την οποία η Γαλλία διατηρεί επικερδείς επιχειρηματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Ο Μακρόν θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή, ανέφερε η κυβέρνησή του σε ανακοίνωσή της, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Χαλίφα, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, και “να εκφράσει την υποστήριξή του στον αδελφό του πρίγκιπα διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ και την υπόλοιπη οικογένεια, καθώς και σε ολόκληρο τον λαό των Εμιράτων”,

Ο Χαλίφα, πρόεδρος των ΗΑΕ από το 2004, ήταν ένας φιλοδυτικός εκσυγχρονιστής που είχε ευθυγραμμίσει το αραβικό κράτος του Κόλπου στενότερα με τη Δύση, αλλά σπάνια εμφανιζόταν δημοσίως από τότε που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2014. Κηδεύτηκε και οι νεκρικές προσευχές πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. 

Η Γαλλία θεωρεί τα ΗΑΕ ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και οι επιχειρηματικοί δεσμοί, που περιλαμβάνουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού και ενεργειακών υποδομών, έχουν ενισχυθεί υπό την πρώτη προεδρική θητεία του Μακρόν, αναφέρει το capital.gr.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης υψηλού προφίλ στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο, ο Μακρόν επέδειξε καλή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, τον de facto ηγέτη της χώρας, και επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τα δύο κράτη υπέγραψαν μια σειρά σημαντικών συμφωνιών.

Τα ΗΑΕ παρήγγειλαν 80 από τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault Aviation και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα μέσω μιας σύμβασης εξοπλισμών αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,20 δισεκατομμυρίων δολαρίων), η οποία, σύμφωνα με τους Γάλλους, θα εξασφαλίσει χιλιάδες τοπικές θέσεις εργασίας. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία.

Οι γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί TotalEnergies TTEF.PA και Engie κέρδισαν επίσης συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Παρίσι διαθέτει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.