, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να «ρίχνει» τις φιλονατοϊκές κυβερνήσεις

«Αυλαία» για τον Μάριο Ντράγκι με πακέτο 17 δισ. ευρώ κατά της ακρίβειας, καθώς η παραιτηθείσα πολυκομματική ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νέο πακέτο οικονομικής στήριξης «για να βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών» (www.newmoney.gr 4/8/2022). Ήταν τα τελευταία μέτρα στήριξης πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα στην Ιταλία, μετά την πολιτική θύελλα της παραίτησης Ντράγκι, η χώρα επικύρωσε ήδη την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Του ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ *

Ειδικότερα, την Τετάρτη 3/8/2022 κατά την ψηφοφορία στη Γερουσία, υπέρ τάχθηκαν 202 γερουσιαστές, κατά 13 και δύο επέλεξαν την αποχή (www.kathimerini.gr 3/8/2022). Είχε προηγηθεί στις 2/8/2022 η ιταλική Βουλή που τάχθηκε επίσης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς ψήφισαν υπέρ 398 βουλευτές, κατά 9 μέλη του κοινοβουλίου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τα Πέντε Αστέρια, ενώ 20 επέλεξαν την αποχή (www.protothema.gr 3/8/2022).

Και η ζωή στην Ιταλία συνεχίζεται με την επικεφαλής της ιταλικής άκρας Δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι να κάνει σπονδές στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασφαλίσει την αποδοχή της Συμμαχίας και να διαδεχθεί τον Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, δηλώνοντας: «Η διεθνής τοποθέτηση της Ιταλίας είναι βασικής σημασίας. Το κόμμα μας πήρε θέση αμέσως, στηρίζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι. Σε αυτό το θέμα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Ψηφίσαμε υπέρ της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτοί που έχουν πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά η Κεντροαριστερά» (www.capital.gr 3/8/2022). Καμία έκπληξη, βεβαίως. Άλλωστε, η γερμανική «Handelsblatt» είχε ήδη αρχίσει «να φτιάχνει κλίμα» χαρακτηρίζοντας την Τζόρτζια Μελόνι απλά ως «τη νέα ελπίδα της ιταλικής Δεξιάς» (www.capital.gr 23/7/2022).

Από την άλλη πλευρά, στο πεδίο της οικονομίας, η διάσταση στους κόλπους της ιταλικής επιχειρηματικής ελίτ για τη συμμόρφωση ή μη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκφράζεται με μια έντονη αντιδικία ανάμεσα στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους μεγάλους διεθνοποιημένους ιταλικούς επιχειρηματικούς ομίλους με κύκλο εργασιών σε πολλές δυτικές χώρες από τη μια μεριά και στους εθνοκεντρικούς ιταλικούς επιχειρηματικούς ομίλους και στις 20.000 περίπου δυναμικές ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) μεσαίου μεγέθους από την άλλη μεριά. Τόσο οι εν λόγω εθνοκεντρικοί ιταλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όσο και οι μεσαίου μεγέθους ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 43 εκατ. ευρώ η καθεμία και 250 εργαζόμενους η καθεμία, είναι στενά δεμένοι με τη Ρωσία αφενός λόγω της παραγωγικής τους βάσης και αφετέρου λόγω των εξαγωγών τους, όπως συμβαίνει με την ιταλική βιομηχανία παραγωγής υποδημάτων (https://www.lemonde.fr/en 27/5/2022). Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εθνοκεντρικών ιταλικών επιχειρηματικών ομίλων και των ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους στηρίζουν την ανταγωνιστικότητά τους σε μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές, γεγονός που επισήμανε ο ίδιος ο Πούτιν στις 26 Ιανουαρίου 2022 στην περίφημη τηλεδιάσκεψη με την ελίτ της ιταλικής επιχειρηματικής τάξης (http://en.kremlin.ru 26/1/2022).

Στην παραπάνω τηλεδιάσκεψη, από ρωσικής πλευράς πλην του Πούτιν συμμετείχαν και οκτώ Ρώσοι υπουργοί καθώς και οι επικεφαλής της Rosneft και του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ενώ από ιταλικής πλευράς συμμετείχαν σημαντικές ενώσεις επιχειρήσεων, όπως η περίφημη Confindustria, δηλαδή ο ιταλικός ΣΕΒ, και η GIM Unimpresa καθώς και οι επικεφαλής (CEO) δεκαέξι ιταλικών εταιρειών. Στην ουσία επρόκειτο για τους 16 πρωταγωνιστές του «made in Italy» (www-repubblica-it 26/1/2022).

Τώρα, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι παραπάνω ιταλικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να αγοράζουν φυσικό αέριο σε τιμές spot, που βέβαια έχουν φτάσει στα ύψη. Και αυτό οδηγεί σταθερά και με βεβαιότητα στην πτώχευσή τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με πολλές γερμανικές βιομηχανίες που επίσης είχαν συνηθίσει να αγοράζουν πάμφθηνο ρωσικό φυσικό αέριο στη βάση μακροπρόθεσμων συμβολαίων και τώρα αναγκάζονται να αγοράζουν σε τιμές spot. Είναι δε χαρακτηριστική η περίπτωση της γερμανικής εταιρείας αερίου Uniper, η οποία βρέθηκε στο χείλος της πτώχευσης, καθώς αναγκάστηκε να αγοράζει πανάκριβα πλέον το ρωσικό αέριο. Έτσι η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να τη διασώσει, κρατικοποίησε το 30% της εν λόγω εταιρείας (www.ienergeia.gr 20/7/2022). Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών νομοθέτησαν ότι δήθεν είναι σύννομη η εξόφληση ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια (www.euractiv.com 21/5/2022).

Πάντως το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πυκνώνουν τα φαινόμενα ανοιχτής επιχειρηματικής προσέγγισης με τη Ρωσία, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης του Alfredo Gozzi, προέδρου της Confindustria Russia, καθώς και του Vincenzo Trani, προέδρου του Ιταλορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (https://decode39.com 17/6/2022).

Καθώς, λοιπόν, η εμμονή του Μάριο Ντράγκι στην αντιρωσική γραμμή συνεχιζόταν αμείωτη, η επιχειρηματική ελίτ του «made in Italy» κινητοποιώντας τους πολιτικούς της εκφραστές φρόντισε να πέσουν τίτλοι τέλους για την ιταλική κυβέρνηση, όπως άλλωστε ήδη αναλύσαμε εκτεταμένα (www.notismarias.gr 26/7/2022).

Έτσι, μετά τον Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία, άλλος ένας πρωθυπουργός, ο Μάριο Ντράγκι, παίρνει «την άγουσα για τα αποδυτήρια» σε μια φάση που οι λαοί της Ευρώπης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και αρχίζουν να κινητοποιούνται ενάντια στις φιλονατοϊκές κυβερνήσεις της ΕΕ. Ήδη το «Ολλανδικό Κιλελέρ» εξαπλώνεται πανευρωπαϊκά (www.pentapostagma.gr 29/7/2022) βρίσκοντας μιμητές στην Ιταλία, ενώ στη Γερμανία οι αρχές αναμένουν έναν θερμό πολιτικό χειμώνα (www.pentapostagma.gr 7/8/2022). Και όλα αυτά την ώρα που τρίζει και η καρέκλα του Όλαφ Σολτς, καθώς αυξάνεται η πίεση στον Γερμανό καγκελάριο «για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής συνεργάτη του ύψους 55 δισ. ευρώ» (www.protothema.gr 9/8/2022). Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι το εκλογικό σώμα στις δυτικές χώρες θα πείσει τις διάφορες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία με περισσότερη πολιτική σοφία (www.viadiplomacy.gr 9/8/2022).

Και ο νοών νοείτω.

* Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην ευρωβουλευτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.