, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ο πωλητής hot dog και σεφ, «μάγειρας» της… δολοφονικής μηχανής Wagner

Η πορεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner Group, έγινε θέμα στον «Guardian», που περιγράφει τη ζωή του «σεφ του Κρεμλίνου», ο οποίος κατάφερε από… πρώην πωλητής hot dog να φτάσει στην κορυφή της ρωσικής πολεμικής μηχανής Wagner Group, που μετράει περίπου 50.000 μισθοφόρους, ανάμεσά τους και χιλιάδες πρώην κρατούμενους, οι οποίοι φέρονται να έχουν στρατολογηθεί από τον ίδιο τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τον «Guardian», πρώην στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως το καλοκαίρι του 2014 ομάδα από σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης Πούτιν κλήθηκαν στα γραφεία του υπουργείου, όπου ο Πριγκόζιν ζήτησε να του δοθούν εκτάσεις του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να εκπαιδευτούν «εθελοντές» που θα χρησιμοποιούνταν σε πολέμους που θα διεξήγε η Ρωσία, λέγοντας πως εκτελεί «εντολές του μπαμπά».

Παρά τις αντιρρήσεις, το υπουργείο παραχώρησε στον Πριγκόζιν την έκταση που ζήτησε με… βιτρίνα μια παιδική κατασκήνωση, θεωρώντας πως «μπαμπάς» ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1961 και σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και έγινε μικροπαραβατικός.

Το 1981 -σύμφωνα με τον «Guardian»- βρέθηκε κατηγορούμενος για ληστείες μαζί με τρεις φίλους του και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, αλλά το 1990 αποφυλακίστηκε.

Τεράστιες συμβάσεις με το Δημόσιο

Τότε, στα στενά της πόλης όπου μεγάλωσε, πουλούσε hot dog, προκειμένου να ζήσει, ενώ μετά από καιρό αγόρασε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ και το 1995 μαζί με άλλους άνοιξε εστιατόριο, το οποίο εκτός από φαγητό προσέφερε και… στριπτίζ. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν τοπικοί σταρ, επιχειρηματίες και ο δήμαρχος της πόλης, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όταν ο Πούτιν έγινε ένοικος του Κρεμλίνου συνήθιζε να δέχεται ξένους επίσημους στην πόλη όπου γεννήθηκε και συχνά επέλεγε τα δύο -μέχρι τότε- εστιατόρια του Πριγκόζιν, στον οποίο ανέθετε το catering για σημαντικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης.

Με τα χρόνια, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τεράστιες συμβάσεις προμηθειών στο Δημόσιο και το 2012 ο Πριγκόζιν ανέλαβε τη σίτιση των σχολείων της Μόσχας, με 200 εκατ. ευρώ.

Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ο Πριγκόζιν είδε μια νέα ευκαιρία. Το Κρεμλίνο αρνούνταν την εμπλοκή Ρώσων στρατιωτών και έψαχνε τρόπους για να προβάλει το συγκεκριμένο επιχείρημα. Έτσι εμφανίστηκαν ομάδες μισθοφόρων που φαίνονταν ότι δρούσαν υπό την καθοδήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς όμως επίσημη σύνδεση μαζί του. Μία εξ αυτών ήταν και η Wagner.

Το 2015, οι εταιρείες του Πριγκόζιν τροφοδοτούσαν τον στρατό της χώρας, με συμβάσεις πάνω από 1 δισ. Τότε ο Πριγκόζιν ενεργοποίησε τη Wagner στο πεδίο της μάχης με δικούς του πολεμιστές και η Wagner υπό καθεστώς ατιμωρησίας προχώρησε, σύμφωνα με καταγγελίες, σε εγκλήματα πολέμου. Μισθοφόροι της καταγράφηκαν σε βίντεο να αποκεφαλίζουν και να διαμελίζουν έναν Σύρο.

Επικεφαλής των τρολ στους Αμερικανούς

Εκτός από ηγέτης της Wagner, ο Πριγκόζιν χρεώθηκε και τα «ρωσικά τρολ» που φέρονται να πλημμύριζαν τα social media με αναρτήσεις υπέρ του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κατηγορίες που δεν αρνήθηκε: «Κύριοι, παρεμβήκαμε, παρεμβαίνουμε και θα παρεμβαίνουμε. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, όπως ξέρουμε να το κάνουμε. Στη διάρκεια των επεμβάσεών μας, θα αφαιρέσουμε και τα δυο νεφρά και το συκώτι ταυτόχρονα».

Κατηγορήθηκε για διαφθορά και όσοι έκαναν έρευνα, έβρισκαν μπροστά τους μπράβους και απειλές, όπως Ρώσοι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τις δραστηριότητες του Πριγκόζιν, με εφημερίδα να λαμβάνει στα γραφεία της το κομμένο κεφάλι ενός τράγου, ενώ ρεπόρτερ δέχτηκε στεφάνι κηδείας στο σπίτι του.

Η έρευνα για τη Wagner έφτασε και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου τρεις δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με τη δράση της δολοφονήθηκαν.

Αν και ο επίσημα ο Πριγκόζιν δεν είχε θέση στο οργανόγραμμα του Κρεμλίνου, μετείχε σε κορυφαίες συναντήσεις κυρίως για αμυντικά συμβόλαια, όπως αυτή του Πούτιν με τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης τον Απρίλιο του 2018. Ούτε ο ίδιος ούτε ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκαν ποτέ πως ο Πριγκόζιν είχε σχέση με διεργασίες του παρασκηνίου, ενώ ο Πούτιν είχε σχολιάσει σε Αυστριακούς δημοσιογράφους: «Εστιατόριο έχει, αυτή είναι η δουλειά του. Πρόκειται για έναν εστιάτορα της Αγίας Πετρούπολης».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL