, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναχωρεί από τη Μόσχα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα μετά το τέλος της θητείας του, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία.

«Ο πρεσβευτής στη Ρωσική Ομοσπονδία Τζον Σ. Σάλιβαν ολοκλήρωσε τη θητεία του ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών και αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα», ανέφερε η πρεσβεία. Ο Σάλιβαν είχε διοριστεί πρεσβευτής στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2019.

«Μετά την αναχώρησή του, θα βάλει τέλος στη σταδιοδρομία του στη δημόσια υπηρεσία που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες και υπό πέντε Αμερικανούς προέδρους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ηλικίας 62 ετών, ο Σάλιβαν, γεννηθείς στη Βοστώνη (Μασαχουσέτη), ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και κατείχε διάφορα αξιώματα στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εμπορίου στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο μέλος της πρεσβείας, η Ελίζαμπεθ Ρουντ, θα αναλάβει τα καθήκοντα της επιτετραμμένης μέχρι την άφιξη του διαδόχου του Σάλιβαν, ανέφερε η πρεσβεία χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Η αναχώρηση του Σάλιβαν πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αφότου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και προσέφεραν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Αμερικανών υπηκόων που κρατούνται στη Ρωσία, όπως η μπασκετμπολίσττρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση εννέα ετών για «διακίνηση ναρκωτικών».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.