11:30, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Ο σουλτάνος της… κωλοτούμπας

Την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπου η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θέτει εκ των πραγμάτων μείζονες γεωπολιτικές προκλήσεις στο δυτικό στρατόπεδο και τους εταίρους του, είχε χθες κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

Μάλιστα, η απρόσκοπτη προώθηση της προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά τη θεαματική -σε σχέση με τα όσα… κραύγαζε μέχρι να καταφθάσει στην ισπανική πρωτεύουσα- στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την ελληνική αποστολή, καθώς πιστοποιεί εν τοις πράγμασι αφενός την ενότητα της Συμμαχίας και αφετέρου τη βούληση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να ανασχέσει αποτελεσματικά τον ρωσικό επεκτατισμό, όπου και εάν αυτός εκδηλωθεί κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας.

Στην τοποθέτησή του, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ακριβώς τη σημασία του γεγονότος ότι «το ΝΑΤΟ επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και επέμεινε πως αυτή η τάση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ενώπιον της Ολομέλειας των ηγετών των κρατών-μελών της Συμμαχίας πως η Ελλάδα, ως χώρα που ακολουθεί παγίως μια εξωτερική πολιτική αρχών, είχε εξαρχής στηρίξει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ είχε ταχθεί χωρίς αστερίσκους στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας, κάτι που προφανώς δεν έκαναν όλοι οι εταίροι μας, όπως η Τουρκία. Και μολονότι στην ελληνική αποστολή ουδόλως επιδιώκουν να δυναμιτίσουν το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να καταστήσει σαφές πως μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη «η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα» αλλά και ότι «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους», αναφορές που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στόχευαν να καταδείξουν την επιζήμια για τη συνοχή της Συμμαχίας στάση που υιοθετεί η Τουρκία. Στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό πως στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος που υιοθετεί η Συμμαχία συμπεριλαμβάνεται η «προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας». Φρόντισε, μάλιστα, να διαμηνύσει εκ νέου, με προφανή παραλήπτη την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ «έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Ο… άλλος Ερντογάν

Τον μανδύα της εγκράτειας και της σύνεσης ενδύεται προς ώρας τουλάχιστον στη Μαδρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος παρά τις απειλές που εκτόξευε εδώ και εβδομάδες, τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά Σουηδών και Φινλανδών, κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική, ήτοι της διγλωσσίας ανάμεσα στο εσωτερικό του και τη διεθνή σκηνή, με αποτέλεσμα να… πάθει αμνησία, καθώς κατά τη σύντομη, όπως περιγράφεται από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες, παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Συνόδου δεν… βρήκε μισή λέξη να πει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη δήθεν μειωμένη ελληνική τους κυριαρχία, επιχειρήματα με τα οποία τάιζε αφειδώς τα προηγούμενα 24ωρα την κοινή γνώμη στη χώρα του. Ο ίδιος, εξάλλου, εμφανίστηκε τελικώς απόλυτα πειθήνιος στις πιέσεις, που δέχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον διεθνή παράγοντα να μην τορπιλίσει τη Σύνοδο εμμένοντας στο «όχι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μη «φορτώσει» μια ήδη βαριά ατζέντα με τις αιτιάσεις του γύρω από τα Ελληνοτουρκικά. Πάντως, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κάθονταν χθες βράδυ στο ίδιο τραπέζι, σε άτυπο δείπνο των ηγετών κρατών-μελών της Συμμαχίας και της ΕΕ.

Άτακτη υποχώρηση έναντι Μπάιντεν και Ευρώπης

Προάγγελος της… μετριοπαθούς στάσης του Τούρκου προέδρου απετέλεσε ασφαλώς η επιβεβαίωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν προ του ραντεβού Ερντογάν – Μπάιντεν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα έθετε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού 80 τουρκικών μαχητικών F-16, που προς ώρας μπλοκάρει το αμερικανικό Κογκρέσο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, δε, πως η Ουάσιγκτον δεν θα απέκλειε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία, πάντως, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προοπτική όχι και τόσο πιθανή υπό την παρούσα σύνθεσή του.

Προς επίρρωσιν της… μετάλλαξης, που αιφνιδίως υπέστη ο κατά τα άλλα… άτεγκτος πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν και το ραντεβού που ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο προ διετίας αποκαλούσε «εγκεφαλικά νεκρό» και «αρχάριο». Πάντως τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνέστησαν κατά πληροφορίες στον Τούρκο συνομιλητή τους να απέχει από προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL