Ο «στρατηγός Χειμώνας» θα κρίνει τον πόλεμο
Σε συνθήκες πολικού κρύου θα συγκρούονται Ρώσοι και Ουκρανοί τον χειμώνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ακραίο ψύχος θα επηρεάζει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την πολεμική «σκακιέρα».
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που μίλησαν στους «FinancialTimes», «το να μπορέσει κανείς να κρατηθεί ζεστός σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμη και κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα Ρώσους και Ουκρανούς ενόψει του χειμώνα».
Σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός λειτουργεί πιο δύσκολα, νάρκες και παγίδες μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα κάτω από το χιόνι, οι γεννήτριες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, οι προμήθειες μετακινούνται πιο δύσκολα και τα συστήματα πλοήγησης ορισμένων drones πιάνουν πάγο.
Εξαπολύοντας επιθέσεις που έχουν καταστρέψει το 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ο Πούτιν επιχειρεί να κάμψει το ηθικό του λαού, με «όπλα» το κρύο και το σκοτάδι. Παράλληλα, ελπίζει ότι θα περιορίσει τη στήριξη που θα παρέχει το Κίεβο στα στρατεύματά του.
Διακοπές ρεύματος
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν ήδη κληθεί να προετοιμαστούν για μεγαλύτερες και συχνότερες διακοπές ρεύματος, ενώ ζητήθηκε από τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα αυτόν τον χειμώνα, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το εθνικό σύστημα ενέργειας.
Κάτι άλλο που ίσως έχει στο μυαλό του ο Πούτιν είναι ότι το κρύο συνήθως επιβραδύνει τον ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ίσως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τις γραμμές άμυνάς της ενάντια στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, παγιώνοντας έτσι τον έλεγχό της στα κατεχόμενα εδάφη.
«Την ώρα που οι Ρώσοι αναμένουν ότι το χειμερινό κρύο θα τους βοηθήσει, τουλάχιστον στον ενεργειακό πόλεμο, το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναζητήσει τρόπους για να υποστηρίξει την Ουκρανία κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες», λέει μια δυτική πηγή στους «FT».
Εκτιμάται ότι ένας ήπιος χειμώνας θα λειτουργούσε σε βάρος του ενεργειακού πολέμου του Πούτιν, ενώ τα λασπωμένα χωράφια θα ανάγκαζαν τα βαριά ρωσικά φορτηγά ανεφοδιασμού να πηγαίνουν από ασφαλτοστρωμένους δρόμους, κάτι που θα τα εξέθετε στα ουκρανικά πυρά.
Η λάσπη, ωστόσο, θα περιόριζε και την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις. Ήδη η δυνατή βροχή και το ανώμαλο έδαφος δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει τη Χερσώνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL