, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας θα διπλασιαστούν τους επόμενους μήνες

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας ενδέχεται να αυξηθούν σε 6-6,5 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο, διπλάσιος από τον όγκο που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, καθώς τα θαλάσσια λιμάνια ανοίγουν σταδιακά, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων στον κόσμο, αλλά οι εξαγωγές της έχουν υποχωρήσει φέτος, οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς η εισβολή της Ρωσίας κατέστρεψε ορισμένες γεωργικές εκτάσεις και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έκλεισαν.

Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από τότε που ξεμπλοκαρίστηκαν τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στα τέλη Ιουλίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Η συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας το 2022 αναμένεται να μειωθεί στους 50 εκατομμύρια τόνους από 86 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε στο Reuters ότι η συγκομιδή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 19 εκατομμύρια τόνους σιταριού, το μισό από το οποίο θα εξάγεται και 25 εκατομμύρια-27 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού.

Μόνο μισό εκατομμύριο τόνοι σιταριού εξήχθησαν τον Αύγουστο, είπε, προσθέτοντας ότι οι όγκοι θα αυξηθούν.

“Το σιτάρι στην Ουκρανία φέτος είναι χαμηλότερης ποιότητας από πέρυσι. Ο καθαρισμός σε ορισμένες περιοχές καθυστέρησε λόγω βροχοπτώσεων και βλέπουμε προβλήματα ποιότητας. Αυτή δεν είναι η καλύτερη εποχή από άποψη ποιότητας”, είπε ο Σόλσκι στη συνέντευξη.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.