, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΟΗΕ: Πρωτόγνωρo για αυτό τον αιώνα το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια

Το τρέχον επεισόδιο του κλιματικού φαινομένου Λα Νίνια, που ευθύνεται κυρίως για την επιδείνωση της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, αναμένεται να έχει πρωτόγνωρη διάρκεια για αυτό τον αιώνα και να επιμείνει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο του Λα Νίνια αυτό τον αιώνα που διαρκεί τρεις συνεχείς χειμώνες για το βόρειο ημισφαίριο (ή τρία συνεχόμενα καλοκαίρια για το νότιο), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

«Ένα επεισόδιο Λα Νίνια που διαρκεί τρεις συνεχείς χρονιές είναι πραγματικά κάτι πρωτοφανές», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η τρίτη φορά από το 1950 που το φαινόμενο διαρκεί τρεις συνεχείς χειμώνες, επεσήμανε ο WMO.

Το φαινόμενο Λα Νίνια προκαλεί τη μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και το κλίμα κάποιων περιοχών του κόσμου.

Σύμφωνα με τον WMO, το τρέχον επεισόδιο επιδεινώθηκε από την ενίσχυση των αληγών ανέμων από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, λόγω των οποίων επηρεάστηκε η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις, ενώ αυξήθηκε η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

«Η ξηρασία που εντείνεται στο Κέρας της Αφρικής και στο νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής έχει το σημάδι της Λα Νίνια, όπως και οι μεγαλύτερες από το κανονικό βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία», εξήγησε ο Τάαλας.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες (…) δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις τοπικές κλιματικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η καταστροφική ξηρασία που πλήττει αυτή την περίοδο το Κέρας της Αφρικής θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στο Κέρας της Αφρικής, όπου ο κίνδυνος λιμού αυξάνει λόγω της ξηρασίας, προετοιμάζεται για μια πέμπτη, συνεχή εποχή των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.