, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ουκρανία: Τερματισμό πολέμου και έναρξη συνομιλιών Ρωσίας – ΝΑΤΟ ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ από τον Μπάιντεν

Τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ζήτησε την Παρασκευή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το καίριο θέμα της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας» πρόσθεσε ο Σι.

«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν.

«Οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο CCTV. 

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κίνας. 

«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος», παραδέχτηκε ο Σι. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε».

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου είναι η πρώτη γνωστή συζήτησή τους εδώ και μήνες. 

Έρχεται λίγες μέρες αφότου αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα υποστήριξε ότι η Κίνα έχει εκφράσει κάποια διάθεση να παράσχει στη Ρωσία ζητούμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας. 

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα σκοπεύει να παράσχει στη Ρωσία αυτή τη βοήθεια, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ που έχουν γνώση των υπηρεσιών πληροφοριών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», είπε η Ψάκι, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα

Αποκαλυπτική για την στάση της Κίνας απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον ρόλο της στην παγκόσμια ”σκακιέρα”, είναι η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος εξαπολύει ”βέλη” κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί στήριξης της Μόσχας από το Πεκίνο.

Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλεί τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ανακωχή.

Πηγή: skai.gr- ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags: ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.