05:04, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Παγκόσμια ανησυχία για τη συνεργασία Ρωσίας – Ιράν

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία εκτοξεύει ιρανικό δορυφόρο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για μήνες στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες από το Καζακστάν έναν ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης, προκαλώντας φόβους στη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Οδορυφόρος τηλεανίχνευσηςΚαγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλοΣογιούζ από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά. Σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία, στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας»,να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται μάλλον για στρατιωτικούς παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι ιρανικές Αρχές χρειάστηκε να αποκρούσουν κατηγορίεςδιαφορετικού τύπου, αφού η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» έγραψε ότι η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες τον δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, προτού παραχωρήσει τον έλεγχό του στο Ιράν.

«Εντελώς εκτός ελέγχου»

Πυρηνικοί ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΡαφαέλΓκρόσι περιέγραψε τη συνεχιζόμενη κρίση της εποπτείας της ασφάλειας ως τρομερή απειλή, λέγοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται «εντελώς εκτός ελέγχου».

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός έβαλε φωτιά στο εργοστάσιο και ανάγκασε το προσωπικό να μειώσει την παραγωγή σε δύο αντιδραστήρες, ενώ η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι χρησιμοποίησαν την περιοχή σαν αποθήκη όπλων και τοποθέτησαν εκρηκτικά στο εργοστάσιο για να αποτρέψουν μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μετά τον βομβαρδισμό του το Σαββατοκύριακο, ενώ οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ρώσους ότι χρησιμοποιούν το εργοστάσιο σαν «πυρηνική ασπίδα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL