, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Παιχνίδια πολέμου από τις Μεγάλες Δυνάμεις

Σε μια έντονη και ταυτόχρονη στρατιωτική κινητικότητα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκινούν τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια των τελευταίων ετών με στόχο το Ιράν, ενώ κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας – Ρωσίας έφερε αεροσκάφη στον χώρο αεράμυνας της Νότιας Κορέας.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει έως και 500 πυραύλους Κρουζ από τις ΗΠΑ, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να υπερτριπλασιάσει το οπλοστάσιό της με 1.500 πυρηνικές κεφαλές έως το 2035. Πρόκειται για «παιχνίδια πολέμου των μεγάλων δυνάμεων», καθώς ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Κίνα πραγματοποιούν επιδείξεις ισχύος στους εχθρούς τους.

Μαχητικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα ασκηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων «σεναρίων» που συνδέονται με «περιφερειακές απειλές» για αρκετές μέρες, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εκτελεστούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ώστε οι χειριστές να εξοικειωθούν με τις επιχειρησιακές ανάγκες ενδεχόμενης κλιμάκωσης με το Ιράν.

Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν απειλήσει επανειλημμένως ότι μπορεί να προχωρήσουν σε πλήγματα εναντίον υποδομών του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που αντιμετωπίζεται ως υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος. Παραλλήλως, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χθες κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, με τον στρατό της Νότιας Κορέας να ανακοινώνει ότι αναχαίτισε ξένα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα εισήλθαν στην αντιαεροπορική ζώνη της χώρας.

Πυρηνικές κεφαλές

H ιαπωνική αεροπορία έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη, αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Τόκιο. Την ίδια ώρα, έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, της κυριότερης στρατιωτικής πρόκλησης για τις ΗΠΑ, αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, φτάνοντας τις 1.500 πυρηνικές κεφαλές.

Ταυτοχρόνως, το Τόκιο ετοιμάζει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς θεωρεί απειλές τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας και τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με πηγές, η Ιαπωνία ενδέχεται να αγοράσει έως και 500 πυραύλους Κρουζ Tomahawk μέχρι το 2028.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL