, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ποιο είναι το ελιξίριο από τη Θεσσαλία που… τρέλανε τους Ιάπωνες

Στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας αναμένεται τους επόμενους μήνες αντιπροσωπεία του ιαπωνικού κολοσσού Wakunaga, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην περιοχή και να δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης σκόρδου.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Επί τρία χρόνια η ποικιλία σκόρδου που καλλιεργούν οι 15 αγρότες του συνεταιρισμού στην περιοχή περνούν με… άριστα τις εξετάσεις στα εργαστήρια του ιαπωνικού κολοσσού και αφού πλέον πείσαμε ότι η υψηλή ποιότητα του προϊόντος μας “δεν έτυχε, αλλά πέτυχε”, ήρθε η ώρα να πάμε τη συνεργασία μας βήματα παραπέρα».

Συγκεκριμένα, από το 2020 οι Ιάπωνες παίρνουν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και αναλύουν τα συστατικά του εκχυλίσματος. «Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκόρδου Πλατυκάμπου είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το ύψος της επένδυσης αλλά και το πότε αναμένεται να μπει σε γραμμή αφετηρίας η δημιουργία της μονάδας μεταποίησης σκόρδου, ο κ. Κουκούτσης σημειώνει ότι «όλα αυτά, όπως και άλλα περισσότερα, θα ξεκινήσουν να συζητιούνται με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθούμε από κοντά».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της επαφής των δύο προαναφερόμενων μερών έγινε με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε στο εργαστήριό του ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουρέτας.

«Είναι αυτές οι αναλύσεις του καθηγητή που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ιαπώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του σκόρδου για φαρμακευτικούς σκοπούς και για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής», τονίζει ο κ. Κουκούτσης.

Μια ποικιλία που πάει για ΠΟΠ και μετρά 200 χρόνια ζωής

Οι 15 καλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου καλλιεργούν σε 250 στρέμματα την ποικιλία σκόρδου που μαγνήτισε το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και φέρει πλέον την επωνυμία «eNtopio», ενώ παράγεται στην περιοχή για περισσότερα από 200 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι το στρέμμα δίνει έναν τόνο σκόρδο, ενώ το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε 1.300 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Πρόκειται «για μια απαιτητική ποικιλία σκόρδου, με το ρίσκο να καταγράφεται υψηλό σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά της, αφού είναι ευάλωτη απέναντι στις ασθένειες», επισημαίνει ο κ. Κουκούτσης, προσθέτοντας ότι «πραγματικά οι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και μεθοδικοί σε ό,τι αφορά τη φροντίδα της καλλιέργειάς τους. Και είναι αυτή η ιδιαίτερη φροντίδα τους που τοποθέτησε το προϊόν στο βάθρο που του αξίζει», τονίζει.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των παραγωγών να θωρακίσουν το προϊόν τους, ο κ. Κουκούτσης γνωστοποιεί ότι «μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο σχετικός φάκελος ώστε το eNtopio να λάβει τη σήμανση ΠΟΠ προϊόντος».

Ο συνεταιρισμός αριθμεί συνολικά 120 μέλη και, εκτός του σκόρδου, τα μέλη του καλλιεργούν σιτηρά και βαμβάκι.

Η ιστορία της Wakunaga

Η ιστορία της Wakunaga ξεκίνησε από το όραμα ενός Ιάπωνα τραπεζίτη ο οποίος πίστευε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να αφοσιωθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που θα βελτιώνουν και θα υποστηρίζουν την καλή υγεία.

Ήταν το 1955 όταν ο Ουακουνάγκα ίδρυσε την ομώνυμη φαρμακευτική εταιρεία στην Οσάκα της Ιαπωνίας και αμέσως μετά με τον Γερμανό ακαδημαϊκό δρα Σνελ ανέπτυξε μια μοναδική διαδικασία, μέσω της οποίας όχι μόνο εξαφανιζόταν η έντονη οσμή του βοτάνου αλλά ενισχύονταν επίσης οι ευεργετικές ενώσεις που ευθύνονται για τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών το συμπλήρωμα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα σε όλη την Ιαπωνία. Περίπου δύο δεκαετίες μετά, η εταιρεία με έδρα τη Χαβάη άρχισε να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ προωθώντας τα προϊόντα με την επωνυμία «Kyolic».

Το σκεύασμα με το «παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου», που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παραχθεί στη νέα επένδυση της ιαπωνικής εταιρείας στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας, αποτελεί το best seller συμπλήρωμα διατροφής της Wakunaga, με τα οφέλη για την υγεία, όπως τονίζει η ίδια, να είναι ιδιαίτερα σημαντικά και να αφορούν την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την καρδιαγγειακή υγεία, την κυκλοφορία του αίματος, το εντερικό μικροβίωμα αλλά και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.