03:50, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ…

Την ώρα που η Ρωσία απειλεί ότι θα «απαντήσει με το ίδιο νόμισμα», αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν μια ζοφερή πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι «ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας».

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία πιθανά σενάρια βραχυπρόθεσμα. Το πιθανότερο είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις θα σημειώνουν μόνο μικρά κέρδη, όχι όμως αυτά που επιθυμεί ο Πούτιν. Τα άλλα δύο σενάρια περιλαμβάνουν -το πρώτο- μια σημαντική ρωσική προέλαση και -το δεύτερο- μια σταθεροποίηση του μετώπου με μικρά κέρδη για την Ουκρανία κοντά στη Χερσώνα και σε άλλες περιοχές στα νότια. Η Χέινς χαρακτήρισε και τα τρία σενάρια «ζοφερά», καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα των επομένων μηνών ένα τέλος του πολέμου έπειτα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο.

Βρετανία: Στέλνει νέο οπλισμό αξίας 1,2 δισ.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ουκρανία με νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, και οι Βρετανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επιπλέον βοήθεια. Η κυβέρνηση του Λονδίνου αποδεσμεύει άλλο 1 δισ. στερλίνες (1,16 δισ. ευρώ) σε στρατιωτική ενίσχυση προς το Κίεβο, που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Το ποσό θα αυξήσει την αξία της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στα 2,3 δισ. λίρες, την ώρα που Γερμανία και Ολλανδία στέλνουν βαρέα όπλα στο Κίεβο, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή άλλων έξι αυτοκινούμενων πυροβόλων Caesar, επιπλέον των 12 που έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο.

Το δράμα των αμάχων συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει χθες ότι 16 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, νερό, τροφή και υπηρεσίες υγείας. Πάνω από 6 εκατομμύρια είναι ακόμη εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, έχουν ξεπεράσει τους 5.000, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς κατεστραμμένων νοσοκομείων, σχολείων και σπιτιών, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι χιλιάδες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL