, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Πολωνία- Ουκρανία: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τα σιτηρά- «Βολές» Μοραβιέτσκι κατά Ζελένσκι

«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών και της πολωνικής οικονομίας» διακήρυξε ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιεφ Ράου, καθώς η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία για το θέμα των σιτηρών παραμένει.

Η Πολωνία εμφανίζεται αποφασίσμένη να διατηρήσει το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά, διευκολύνοντας παράλληλα τη μεταφορά τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με τον όρο όμως η Ουκρανία να αποσύρει την καταγγελία της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Νέο λάδι στις διμερείς σχέσεις έριξε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ, όπου έκανε λόγο για «πολιτικό θέατρο» γύρω από τα σιτηρά που βοηθάει τη Ρωσία.

«Θέλω να πω στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μην προσβάλει ποτέ ξανά τους Πολωνούς, όπως έκανε πρόσφατα κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ», απάντησε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε προεκλογική συγκέντρωση.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά την προσπάθεια του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Ντούντα, να ρίξει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι η διαμάχη με το Κίεβο για τα ουκρανικά σιτηρά δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαμάχη για την προμήθεια σιτηρών από την Ουκρανία στην πολωνική αγορά είναι ένα απόλυτα μικρό κομμάτι του συνόλου των Πολωνο-Ουκρανικών σχέσεων», είπε ο Ντούντα σε επιχειρηματική διάσκεψη. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να τις επηρεάσει σημαντικά, επομένως πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα μεταξύ μας».

Πηγή: euronews.com