, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Πώς δρούσαν οι Ευρωπαίοι «Εσκομπάρ»

Το «σούπερ καρτέλ» της κοκαΐνης δημιουργήθηκε από τους αρχηγούς μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίοι ήλεγχαν το εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Το 2017, τέσσερις άνδρες φωτογραφήθηκαν από μυστικούς πράκτορες της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) ενώ διασκέδαζαν στον γάμο Ιρλανδού ναρκέμπορα στο πολυτελές ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι. Οι τέσσερις άνδρες ήταν ο Ιρλανδός μαφιόζος Ντανιέλ Κίναχαν, ο Ολλανδοβόσνιος ναρκέμπορας Εντίν Γκατσάνιν, με το ψευδώνυμο «Τίτο», ο Ολλανδομαροκινός επίσης ναρκέμπορας Ριντουάν Ταγκί και ο Ιταλός αρχιμαφιόζος Ραφαέλ Ιμπεριάλε. Όλοι αυτοί ήταν εκπρόσωποι μεγάλων ευρωπαϊκών εγκληματικών οργανώσεων και διαχειρίζονταν το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έξι χρόνια ύστερα από εκείνη τη συνάντηση, όλοι εκτός από τον Κίναχαν έχουν συλληφθεί, με τον Εντίν Γκατσάνιν να είναι ο τελευταίος στον οποίο πέρασαν χειροπέδες τον Νοέμβριο του 2022 στο Ντουμπάι.

Το λεγόμενο «σούπερ καρτέλ» πιθανότατα δεν ήταν μια επίσημη συμμαχία αλλά ένα επιτυχημένο παράδειγμα «πληθοπορισμού» (crowdsourcing), με διάφορους εγκληματίες να συγκεντρώνουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν φθηνότερη κοκαΐνη σε τιμές χονδρικής.

Πίσω από τα κάγκελα οι περισσότεροι

Καθένα από τα μέλη είχε επαφές σε χώρες παραγωγής και διέλευσης κοκαΐνης, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να αγοράζουν ναρκωτικά σε χαμηλές τιμές και να τα πωλούν στην Ευρώπη ακριβά. Με τους περισσότερους συνεργάτες πίσω από τα κάγκελα, αυτή η κερδοφόρα συνεργασία ίσως να έχει πλέον τελειώσει.

Τα μέλη του «σούπερ καρτέλ» πιστεύεται ότι είχαν επενδύσει από κοινού σε μεγάλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που περιείχε σχεδόν 18 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2019 στη Φιλαδέλφεια καθοδόν προς τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ.

O Ολλανδοβόσνιος ναρκέμπορας Γκατσάνιν φέρεται να είναι ο επικεφαλής τηςφατρίας Τίτο και Ντίνο. Ο Γκατσάνιν προμηθευόταν ποσότητες κοκαΐνης σε τιμές χονδρικής από το Περού και την Κολομβία για αποστολή στην Ευρώπη. Μετά τη σύλληψή του στο Ντουμπάι, κατηγορήθηκε για διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη και εισαγωγή ουσιών για την παραγωγή αμ- φεταμίνης.

Ο Ιρλανδός ναρκέμπορας και κεντρικό πρόσωπο στον κόσμο της πυγμαχίας Ντανιέλ Κίναχαν είναι ο αρχηγός της φατρίας Κίναχαν. Αυτή η οργάνωση δημιουργήθηκε στο Δουβλίνο τη δεκαετία του 1990 από τον πατέρα του, Κρίστι Κίναχαν. Ο Ντανιέλ Κίναχαν πιστεύεται ότι διευθύνει τις δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών της οργάνωσης από το Ντουμπάι. Τον Απρίλιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν στον Ντανιέλ, στον αδελφό του και στον πατέρα τους κυρώσεις.

Η σύνδεση με την Καμόρα

Ο Ραφαέλ Ιμπεριάλε ήταν ένας από τους σημαντικότερους διακινητές ναρκωτικών και συνδεόταν με την Καμόρα, το παρακλάδι της ναπολιτάνικης μαφίας. Ξεκίνησε ως διεθνής μεσίτης κοκαΐνης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λόγω της ανεξάρτητης θέσης του στον χώρο του υποκόσμου μπόρεσε να επιβιώσει από διάφορες διαμάχες που επικρατούσαν μέσα στην Καμόρα. Ήταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών της Ιταλίας μέχρι τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2021 στο Ντουμπάι.

Ο Ριντουάν Ταγκί κατηγορείται ότι ήταν ο αρχηγός οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών που εισήγε τόνους κοκαΐνης στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δικάζεται για τον ρόλο του σε πολλαπλές ανθρωποκτονίες που έλαβαν χώρα στην Ολλανδία. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντουμπάι.

Ο Βρετανός ναρκέμπορας Ράιαν Χέιλ συνδέεται με την ιρλανδική φατρία Κίναχαν. Καταζητείτο από τις ισπανικές Αρχές ως ο ηγέτης ενός δικτύου διακίνησης κοκαΐνης από τη Μαρβέγια της Ισπανίας και είχε καταφύγει στο Ντουμπάι από φόβο μήπως τον απαγάγουν άλλα καρτέλ.

Ο Άντονι Αλφρέντο Μαρτίνεζ Μέθα είναι Παναμέζος ναρκέμπορας, ο οποίος έστελνε κοκαΐνη στους Ευρωπαίους εταίρους του. Οργάνωνε αποστολές από το λιμάνι Μανσανίγιο του Παναμά προς την Ισπανία. Οι Αρχές υποψιάζονται ότι μαζί με τον Χέιλ εισήγαγε έως και 10 τόνους κοκαΐνης στην Ισπανία τα τελευταία δύο χρόνια. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022 στο Ντουμπάι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL