16:40, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Πώς το φυσικό αέριο είναι ικανό να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενεργειακός συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία απειλεί να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα τον χειμώνα, και αναλυτές εκτιμούν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Βερολίνο μίλησε σε υψηλούς τόνους χθες για «σχέδιο του Πούτιν με στόχο να διαλύσει τη Γερμανία», καθώς η έλλειψη του αερίου αναμένεται να φέρει «λουκέτα, απολύσεις και φτώχεια» στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μία ημέρα μετά την ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, και ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποθέματα για μόλις 2,5 μήνες ενόψει του χειμώνα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε για «οικονομική επίθεση» από τον Πούτιν, με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου κατά 60% μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και της Βαλτικής Θάλασσας.

Καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωσε χθες τους τέσσερις μήνες, ο Πούτιν ασκεί ασφυκτική ενεργειακή πίεση απειλώντας ακόμα και με πλήρες εμπάργκο τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βασίζονταν στη Ρωσία για έως και το 40% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο -ποσοστό που έφτανε το 55% στην περίπτωση της Γερμανίας.

Ήδη 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει τις ροές φυσικού αερίου από τη Μόσχα να περικόπτονται ή και να σταματούν εντελώς, στο πλαίσιο της απάντησης του Κρεμλίνου στις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδο τον Ιούλιο;

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, «το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η Ευρώπη μια τέτοια πίεση και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς με την ακραία εργαλειοποίηση του Ενεργειακού από τη Μόσχα παραμένει αμφίβολο κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας».

Θορυβημένοι, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο Έκτακτης Συνόδου στο δεύτερο μισό του Ιουλίου για το ζήτημα του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης που προκαλεί το ενεργειακό σοκ. Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ εκτοξεύτηκε ήδη σε υψηλά όλων των εποχών -πάνω από το 8%- ενώ η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 2,7% φέτος.

Η Νορβηγία, η οποία παρέχει περίπου το 25% της ποσότητας φυσικού αερίου της Ευρώπης, συμφώνησε χθες να αυξήσει τις προμήθειες στην ΕΕ, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για σταθερή ροή επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την ευρωπαϊκή αγορά τουλάχιστον έως το 2030. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να αυξηθεί το μερίδιο του Κατάρ (24%) και της Αλγερίας (12%), και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL