, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Πως βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις εκλογές στην Ελλάδα

Δύσκολη μάχη και μικρές πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνηση βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για τις εκλογές στην Ελλάδα.

«Μητσοτάκης, συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές;», τιτλοφορεί το θέμα της η Hurriyet, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες μετά από μια «βαρετή» προεκλογική περίοδο. Ο ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόψε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του.

«Η προοπτική ενός συνασπισμού φαίνεται επίσης ισχνή. Το ισχυρότερο σενάριο είναι να διεξαχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, στις οποίες θα εφαρμοστεί διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που ανοίγει το δρόμο για το κόμμα που θα συγκεντρώσει περίπου το 38% των ψήφων».

Και η Sabah σημειώνει ότι «αν σήμερα δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με τα αποτελέσματα της κάλπης, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά.

Ωστόσο, στη δεύτερη ψηφοφορία, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα έχει επιπλέον 20 έδρες στο κοινοβούλιο».

«Η ώρα των εκλογών στη γείτονα: Η Ελλάδα προσέρχεται σήμερα στις κάλπες», αναφέρει η Cumhuriyet, σημειώνοντας ότι η οικονομία «θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα».

«Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη και ανίκανη να σχηματίσει ένα συμπαγές μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθεί η ΝΔ», γράφει η τουρκική εφημερίδα.